Mai mulți specialiști au avertizat oamenii referitor la pericolul uriaș pe care îl reprezintă răspândirea plantelor invazive. Alarma a fost trasa într-o conferință organizată chiar la Grădina Botanică “Dimitrie Brândză” din Capitală.
Ambrozia, una dintre speciile care afectează o mare parte din populație, a ajuns și în zonele de munte conform studiilor realizate de cercetători. În plus, experții au explicat la ce plante ar trebui să avem grijă și riscurile la care ne supunem dacă nu le eliminăm la timp.
Cum ne afectează plantele invazive sănătatea. Riscuri uriașe
Specialiștii susțin că aceste specii invazive se răspândesc în mai multe zone din cauza comerțului, turismului și a transportului.
„Reprezintă o amenințare majoră și nu vorbim doar despre biodiversitate, o să spunem, bun, și ce dacă înlocuiește altă specie? Sunt mari probleme privind sănătatea umană.”, a spus un cercetător.
La momentul actual, legislația din România nu prevede sancțiuni împotriva celor care plantează astfel de specii invazive, cu excepția legii ambroziei. Cercetătorii consideră că autoritățile ar trebui să ia măsuri drastice în această privință.
„Ambrozia începe să apară și în Munții Făgăraș alături de cele pe care le avem, troscotul japonez. Probabil va fi a doua mare problemă dacă nu se face nimic, pe partea legislativă, încă nu este pusă la punct și sperăm să existe…”, au completat specialiștii.
Specialiștii trag un semnal de alarmă și cer ajutorul cetățenilor pentru a remedia situația. În ciuda faptului că de-a lungul timpului au existat mai multe campanii de conștientizare, marea majoritate a oamenilor nu a luat în serios această problemă.