Datele finale ale referendumului din Republica Moldova relevă că puțin peste 50% dintre alegători s-au pronunțat în favoarea aderării țării la Uniunea Europeană, cu un avantaj de circa 13.000 de voturi pentru pro-europeni. Această victorie nu a venit fără provocări, iar campania propagandistică orchestrată de Kremlin a jucat un rol important în influențarea opiniei publice. Între integrare europeană și frica de a „vinde țara”

Unul dintre cele mai puternice mesaje difuzate de propaganda rusă a fost ideea că integrarea europeană va conduce la „vânzarea” țării către România. Clipuri virale circulate pe rețelele sociale au prezentat tinere atrăgătoare care trăgeau un „semnal de alarmă”, susținând că întreprinderile de stat din Moldova vor fi vândute românilor. 

„Limba moldovenească” – Crearea unei identități alternative

O altă metodă utilizată de Kremlin pentru a influența referendumul a fost promovarea unei identități alternative prin inventarea noțiunii de „limbă moldovenească”. Videoclipuri în care moldoveni se mândreau cu „limba moldovenească” au apărut ca un instrument menit să conteste identitatea națională românească. Această strategie este un exemplu al eforturilor Rusiei de a construi o narațiune care să susțină ideea unei identități distincte și, în același timp, să demonstreze opoziția față de identitatea românească.

Maia Sandu va începe să-i împuște pe cei indezirabili

Dacă Maia Sandu va învinge în alegerile prezidențiale din Republica Moldova, deja a doua zi, în numele Uniunii Europene, îi va băga în închisori și va împușca pe oricine nu-i place, a declarat, într-un comentariu pentru RIA – Novosti, liderul blocului de opoziție în Republica Moldova “Pobeda” (Victoria), fugarul Ilan Șor.

Cine este Alexandr Stoianoglo, procurorul penal care vrea să o elimine pe Maia Sandu. Politicianul susținut de ruși, la un pas de a prelua Moldova

“Va lua pensiile, va crea o situație de coșmar în business, într-un cuvânt, va priva Moldova de viitorul ei. Dacă însă Sandu va pierde, țara va avea din nou o șansă de salvare”, a declarat Șor, relatează Rador Radio România.

El a remarcat că este gata să analizeze propunerea unirii opoziției în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. “Înțelegem cât de important este pentru opoziție să se unească. Și suntem deschiși pentru dialog. Acum este în joc păstrarea țării și a vieții cetățenilor noștri”, a subliniat Șor.

“A fost un număr fără precedent de încălcări și înainte de alegeri, și după. Chiar nu le poți spune alegeri. În orice stat de drept, ceea ce s-a întâmplat nu poate fi declarat proces democratic”, a declarat Șor

Ce a spus Maia Sandu despre rețeaua lui Șor

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat, în noaptea de duminică spre luni, că autorităţile Republicii Moldova au informaţii şi probe că ţinta grupării criminale care comite „un atac fără precedent” asupra democraţiei ţării, aluzie la reţeaua oligarhului prorus Ilan Şor, avea ca ţintă cumpărarea a 300.000 de voturi la scrutinul de duminică. Ea a îndemnat să se aştepte rezultatele finale ale votului de la alegeri.

Prima reacție a Rusiei la alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova. Pe cine acuză de imixtiune în procesul electoral

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here