Carnea de pui se scumpește la finalul anului. Chiar înainte de Crăciun, carnea de pasăre se va vinde la prețuri mai mari și cu 13%. 

Majorarea vine după ce a crescut prețul furajelor din cauza secetei extreme care a acaparat România în această vară. Inclusiv focarele de gripă aviară reprezintă un motiv cheie în mai multe țări din Europa, spun specialiștii.

Un kilogram de carne pleacă din fermă cu un preț care pornește de la aproape 6 lei, însă la raft ajunge să aibă un preț aproape triplu.

Nu numai carnea de pui se scumpește. Creșteri de prețuri sunt așteptate și la carnea de porc.

Porci “rezervați” pentru Crăciun. Cât costă kilogramul în viu, cu două luni înainte de Ignat?

Chiar dacă mai sunt două luni până la Ignat, a început deja rezervarea sau arvunirea porcilor care urmează să fie sacrificați. Cei care își fac deja planuri pentru masa de Crăciun au început deja să urmărească ofertele, pentru a fi siguri că fac alegerea cea mai bună, în condițiile în care producătorii spun că preșurile vor crește rapid pe măsură de ce apropie sărbătorile.

În Prahova deja au început să fie arvuniți porcii care urmează să fie sacrificați. Cei mai mulți crescători susțin că până la Crăciun, inclusiv pentru porcii rezervați de pe acum, prețul va crește, potrivit Observatorul Prahovean.

În prezent, un kilogram de carne de porc se vinde cu 13,5 lei – 20 de lei în viu. La acest preț se adaugă, implicit, transportul animalului sacrificat.

Crescătorii de porci spun că prețul este unul extrem de mic, în condițiile în care, din septembrie, pe fondul secetei, au început să crească prețurile la cereale.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prețul mediu în viu la porci, atenție, a fost, în săptămâna 07 – 13 octombrie, de 8,33 lei/kg,

Porci rezervați pentru Crăciun în Prahova

La Bucov, porcii în viu se vând cu 14 lei/kg și doritorii își pot rezerva animalul pe care doresc să-l sacrifice, cu o singură precizare: prețul de achiziție va fi mai mare în decembrie când vor pleca acasă cu godacul.

La Valea Călugărească, la Mizil, dar și în alte localități din Prahova, porcii pentru Crăciun pot fi rezervați de pe acum, însă cumpărătorul trebuie să lase o „arvună”, adică să achite deja o parte din bani.

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here