Litoralul românesc a oferit un spectacol de neuitat, când valuri fosforescente au iluminat apele Mării Negre în apropiere de Constanța. Cei prezenți la mal au fost martorii unui fenomen rar și fascinant, numit bioluminiscență, care apare atunci când anumite organisme vii emit lumină. Acest fenomen natural a captivat privirile celor aflați pe plajă, oferind un peisaj spectaculos sub cerul înstelat. Ce înseamnă bioluminiscența

Bioluminiscența este rezultatul reacțiilor chimice din interiorul unor microorganisme, precum algele sau bacteriile, care eliberează energie sub formă de lumină rece. Potrivit specialiștilor, acest fenomen nu este atât de rar pe cât s-ar crede și poate fi întâlnit în toate habitatele marine, de la suprafața apei până în adâncurile oceanului.

În Constanța, fenomenul a fost explicat de Adrian Bîlbă, doctor în științe, care a subliniat că valurile fosforescente au fost cauzate de prezența unor microalge brune, care emit lumină atunci când sunt agitate de valuri. Deși aceste alge pot secreta toxine în condiții de stres, Bîlbă a clarificat că ele nu reprezintă un pericol imediat, dar a recomandat prudență.

„Foarte frumos pe malul mării, o culoare ruginie, brunie interesanta, sunt niște alge, niște micro alge brune, care au o capacitate fosforescentă, bio lumniescentă și care vă invită la noapte să vedeți valurile brixantii cum se sparg. Sunt potenţial toxice, dar nu sunt ele toxice ca atare ci doar prin concentrarea eventualei toxine dacă o secretă în condiții de stres”, a declarat Adrian Bîlbă, doctor de știință, pentru un site de știri.

Fenomenul bioluminiscenței este comun în adâncurile marine, unde peste 75% dintre creaturile de mare adâncime își produc propria lumină pentru a atrage prada sau pentru a se camufla. De exemplu, peștele-pescar folosește bacterii bioluminiscente pentru a atrage prada spre gura sa.

De-a lungul istoriei, oamenii au găsit utilizări ingenioase pentru bioluminiscență. Triburile din junglele dense foloseau ciuperci incandescente pentru a ilumina drumul, iar licuricii erau utilizați de mineri ca lămpi de siguranță. În prezent, cercetătorii explorează bioluminiscența ca o posibilă sursă de energie verde.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here