În momentul în care un șofer e oprit de Poliție pentru control, conducătorul auto are obligația de a prezenta mai multe documente. 

Senatul României analizează o propunere de schimbare a legii circulației. Inițiatorul acesteia propune ca șoferii care vor refuza să prezinte permisul auto sau care nu îl au asupra lor, să nu mai fie amendați.

Legea circulației stabilește care sunt actele auto obligatorii pentru toți șoferii.

 

ITP 2024. Mai e valabil ITP-ul și în ultima zi. Amendă uriașă pentru ITP expirat

Acestea trebuie prezentate, în original, polițiștilor în cazul unui control în trafic.

Acte obligatorii pentru toți șoferii

În momentul în care un șofer e oprit de Poliție pentru control, conducătorul auto are obligația de a prezenta mai multe documente.

„Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia documentul de identitate sau, după caz, permisul de conducere, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus”, stabilește ART. 35 (2), din legea 195/2002.

Așadar, actele cu caracter obligatoriu pe care șoferii trebuie să le aibă în permanență asupra lor sunt:permisul de conducere;talonul auto;asigurarea auto obligatorie (RCA);cartea de identitate.

Dintre aceste acte auto, doar asigurarea poate fi prezentată în format electronic. Celelalte documente, adică permisul, talonul și buletinul, trebuie înmânate polițistului în original.

Cei care nu au asupra lor sau nu vor să prezinte la control unul dintre aceste documente, riscă între 6 și 8 puncte de amendă. Ceea ce înseamnă că sancțiunea poate ajunge la 1.320 de lei.

Șoferii nu vor mai fi amendați dacă refuză să prezinte permisul auto

La Senat a fost depusă o propunere legislativă prin care se propune modificarea articolul 35, alineatul (2).

„Participanţii la trafic sunt obligaţi ca, la cererea poliţistului rutier, să înmâneze acestuia orice act de identitate dintre cele prevăzute de art. 12 alin. (3) din OUG 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum şi alte documente prevăzute de lege”, este noul text de lege propus.

De asemenea, se propune introducerea un alineat suplimentar.

„Dovada existenţei şi valabilităţii permisului de conducere, în cazul controalelor efectuate de autorităţile abilitate, se face prin interogarea bazei de date din cadrul Direcţiei Generale Permise de Conducere şi înmatriculări şi structurile regionale aferente”, e paragraful care se propune a fi introdus în Art. 35, după punctul 2.

Cod Rutier 2024. Este LEGAL să depășești pe linia continuă dacă nu vine nicio mașină din sens opus?

Astfel, șoferii care nu au permisul asupra lor sau refuză prezentarea acestuia, nu vor mai fi sancționați. În schimb, cei care nu prezintă talonul sau buletinul vor fi, în continuare, amendați.

Dar, deocamdată, proiectul e în faza de analiză a Senatului. Dacă va fi adoptat, urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care e for decizional. Doar dacă va fi adoptat de cele două camere și va primi acceptul Președintelui României, legea va fi modificată.

SURSA

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here