Armata României are nevoie nu doar de investiţii în înzestrarea cu tehnologie de ultimă generaţie, dar şi de generaţii de tineri militari cât mai bine pregătiţi şi motivaţi pentru provocările viitorului mediu de securitate, a declarat, vineri, ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr.  

“În urmă cu 80 de ani, la 25 octombrie 1944, Armata română elibera oraşul Carei, ultima mare localitate din Ardealul de Nord aflată sub ocupaţie străină. Această zi avea să devină Ziua Armatei României, în care cinstim una dintre instituţiile fundamentale ale naţiunii noastre. Prin simbolistica sa profundă, această zi ne aduce aminte că românii şi-au cucerit şi apărat libertatea cu preţul unor mari sacrificii. Aducem, de aceea, în primul rând, un omagiu tuturor celor care, pe câmpurile de bătălie au pus Patria înaintea propriei vieţi, pentru ca noi, cei care le-am urmat, să putem trăi în pace într-o ţară liberă, suverană, mândră şi respectată”, a afirmat Tîlvăr, cu prilejul Zilei Armatei României.

El a transmis “un gând bun, de profund respect” veteranilor de război, supravieţuitori ai celui de Al Doilea Război Mondial, care sunt “exemple de curaj şi patriotism autentic”.

“Recunoştinţa noastră se îndreaptă, în egală măsură şi către eroii teatrelor de operaţii, care au plătit preţul suprem pentru a-şi servi Ţara, către cei răniţi în misiunile de luptă şi către familiile acestora. Îi salut cu aleasă consideraţie pe toţi cei care îşi servesc, în prezent, Ţara în misiuni externe sau pe teritoriul naţional, precum şi pe cei aflaţi în rezervă sau în retragere. Misiunile lor, executate la standarde impecabile, sunt garanţia că, şi în actualul mediu de securitate cu multiple provocări, România este apărată şi protejată şi că noi, românii, ne putem trăi viaţa şi ne putem creşte copiii în pace şi normalitate”, a adăugat ministrul.

Conform acestuia, Ministerul Apărării Naţionale derulează, începând cu anul 2017, în baza alocării a minimum 2% din Produsul Intern Brut, cel mai amplu şi mai ambiţios program de dotare cu tehnică modernă din istoria Armatei.

“Aceasta ne permite investiţii importante în modernizarea dotării cu tehnică de luptă, dar şi a infrastructurii. Însă niciun echipament, oricât de sofisticat ar fi, nu poate performa fără oameni performanţi. Armata României are nevoie nu doar de investiţii în înzestrarea cu tehnologie de ultimă generaţie, dar şi de generaţii de tineri militari cât mai bine pregătiţi şi motivaţi pentru provocările viitorului mediu de securitate”, a evidenţiat Angel Tîlvăr.

Ministrul Apărării a completat că se acordă o maximă prioritate măsurilor pentru creşterea nivelului de satisfacţie al personalului Armatei.

“Acordăm, de aceea, maximă prioritate identificării măsurilor prin care să putem creşte gradul de motivare şi creşterea nivelului de satisfacţie al personalului Armatei României, fie că vorbim de partea financiară, fie de condiţiile de echipare şi de muncă”, a explicat Tîlvăr.

În cadrul ceremoniei organizate vineri la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, studenţi militari au depus jurământul de credinţă, o tradiţie de Ziua Armatei României.

“Este o mare bucurie să le spunem bun venit în rândul ostaşilor ţării celor 370 de studenţi din anul întâi din cadrul Academiei Tehnice Militare, Universităţii Naţionale de Apărare şi Institutului Medico-Militar”, a transmis Angel Tîlvăr.

“Cinstind Armata la 25 octombrie, onorăm România. Să transmitem recunoştinţa noastră, în această zi importantă, tuturor celor care şi-au legat prin jurământul militar destinul de apărarea ţării noastre, dorindu-le sănătate şi puterea de a depăşi toate provocările pe care le-ar putea întâlni în îndeplinirea misiunilor încredinţate. Transmit deopotrivă mulţumiri şi aprecieri către familiile militarilor noştri, care îi susţin în permanenţă în eforturile lor. La mulţi ani, Armatei României! La mulţi ani, România!”, a mai transmis ministrul Apărării.

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here