Ziua de 25 octombrie va fi una extrem de dificilă pentru Guvernul României. Oficialii vor fi nevoiți să facă față unui val de proteste organizate de angajații CFR, silvicultori, polițiști și militari rezerviști. 

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a confirmat un nou protest în Piața Victoriei care va avea loc vineri, 25 octombrie. Revendicările vizează Legea pensiilor. Tot pe 25 octombrie sunt proteste și ale polițiștilor, militarilor rezerviști și angajaților CFR.

Cerințele silvicultorilor care merg la protest

”Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva va susţine vineri, 25 octombrie 2024, în intervalul orar 13.00 – 16.00, alături de feroviari, militari, mineri, poliţişti, siderurgişti, energeticieni şi alte categorii socio – profesionale, personal activ, rezervişti şi pensionari din cadrul Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, o amplă acţiune de protest în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului României. Protestul reprezintă, în fapt, o continuare a mitingului desfăşurat la Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în data de 26 septembrie 2024, la care au participat, de asemenea, organizaţiile sindicale din cadrul Confederaţiei Meridian”, au transmis, miercuri, 23 octombrie, organizatorii. Protestul se intitulează Aşa nu se mai poate”.

Militarii rezerviști caută dreptatea chiar de ziua lor

De Ziua Armatei Române, Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, împreună cu alte asociații și structuri sindicale din Sistemul de Apărare (S.A.O.P.S.N), Forumul Structurilor Asociative, Asociația Militarilor din România, militarii rezerviști din Constanța, precum și federații sindicale civile din țară vor protesta în București. Peste 30.000 de persoane sunt așteptate la protest.

”Solicităm autorităților legislative o revizuire urgentă și corectă a legislației pensiilor militare. Să elimine aceste inechități grave și să asigure un tratament egal pentru toți militarii, indiferent de momentul ieșirii la pensie. Actualizarea pensiilor trebuie să fie echitabilă. Să țină cont de principiul recunoașterii contribuției fiecărui militar la pregătirea țării pentru apărare, indiferent de perioada în care a servit.

Discriminarea bazată pe data pensionării și neactualizarea soldelor de grad și de funcție pentru rezerviști și pensionari sunt nu doar imorale, ci și contrare spiritului de unitate care ar trebui să caracterizeze Armata Română, fapt ce nu mai este întâlnit la vreo armată din lume.”, a precizat președintele Filialei 1 Constanța a SCMD, comandor (r) Ilie Truță.

Apelul făcut de manifestanți

”Ne aflăm într-un punct critic, în care deciziile politice pot afecta grav capacitatea de apărare a țării. Prin ignorarea cerințelor legitime ale militarilor, aflați în rezervă și în retragere, decidenții politici riscă să comită un atentat la securitatea națională, slăbind coeziunea militarilor și demotivând pe cei care au servit și servesc țara cu loialitate.

Domnilor generali, aflați în activitate, le reamintim că misiunea lor nu este doar să apere țara, ci și aceea de a proteja drepturile tuturor militarilor, indiferent dacă aceștia sunt în activitate, în rezervă sau în retragere. Tăcerea dumneavoastră domnilor generali în fața acestor inechități reprezintă o complicitate tacită la subminarea Sistemului Militar de Apărare al țării. Pe 25 octombrie 2024, ne facem auzite vocile în piața Victoriei din București.

Nu cerem favoruri! Ci drepturi corecte prin aplicarea și respectarea legilor votate în Parlament și promulgate de Președintele României. După o viață de sacrificii în slujba statului român. Demonstrăm că pensionarii și rezerviștii militari sunt mai uniți și hotărâți, ca niciodată! Nu vom renunța la lupta pentru oprirea discriminării între militarii activi și cei în rezervă!”, se precizează într-un comunicat de presă.

protest CFRPolițiștii se alătură protestelor, ca de fiecare dată

„Sărbătorim Ziua Armatei la Guvern. Vineri, 25 octombrie 2024, ora 13,00, vă așteptăm la protestul organizat în Piața Victoriei din Capitală!

Așa cum am anunțat și în comunicatul nostru din 15 oct., nu mai acceptăm jocul politicianist, ,,de-a alba-neagra”. Jocul cu drepturile polițiștilor, personalului contractual și ale pensionarilor MAI!

Am solicitat în nenumărate rânduri Guvernului, MAI și Parlamentului să ne acorde restanțele salariale rezultate din neaplicarea integrală a Legii-cadru 153/2017, respectiv să actualizeze cuantumul sporurilor, indemnizațiilor și primelor la valorile aflate în plată de la 1 iunie 2023, să elimine discriminările privind grupele de muncă și salarizarea precară a personalului contractual și să promoveze actul normativ care să elimine inechitățile din sistemul pensiilor militare de stat, cât mai urgent, dar și să reglementeze just și predictibil drepturile rezerviștilor – parte a Forțelor Armate, alături de cadrele militare active și de voluntarii militari –, prin actualizarea soldei/salariului gradului militar/profesional în raport cu personalul în activitate.

Este nevoie de curaj, responsabilitate și unitate!

Nu trebuie să uităm și să neglijăm faptul că pensionarii militari din SAOPSN au ieșit în stradă pentru drepturile polițiștilor activi!

Acum este momentul ca polițiștii în activitate să iasă și ei în stradă pentru drepturile pensionarilor militari!

Așa cum pensionarii militari nu uită că au fost activi, zeci de ani, nici noi nu trebuie să uităm că, într-o zi, mai devreme sau mai târziu, vom fi pensionari militari, se arată în comunicatul de presă al SNPPC.

Și angajații CFR ies în stradă

Ruta Salva – Vișeu – Sighetu Marmației ar putea fi dezafectată în scurt timă. Pentru a salva ruta, se organizează un miting de protest în fața sediului Guvernului României în 25 octombrie, între orele 13.00-16.00, făcut de Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, care sunt nemulțumiți de pensii dar și de stadiul de finanțare al sectorului.

,,Am ajuns să avem de exemplu, secția București – Giurgiu închisă circulației timp de 20 ani ( în perioada 2005- 2024). S-a închis din cauza podului de la Grădiștea și acum din decembrie 2024! Urmează din cauza a două podețe în degradare închiderea secției Cluj-Sighetu Marmației (de la noul Mers de tren) pentru că din cauza subfinantarii permanente a infrastructurii feroviare avem poduri și podețe în degradare continua pe infrastructura feroviară, ce nu mai permit circulația peste ele cu locomotive grele LDE”, transmit ceferiștii.â

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here