Cât de sănătoasă este păinea prăjită. Riscuri și beneficii. Ce spune nutriționistul Mihaela Bilic. Ce este mai sănătos să mâncăm, pâine prăjită sau proaspătă? Ce beneficii are pentru organism

Tuturor ne place pâinea prăjită, dar specialiștii ne recomandă să nu o ardem direct pe flacăra aragazului. Pâinea prăjită ușor, atât cât să fie aurie și crocantă, are anumite beneficii bine cunoscute de mulți dintre noi. În schimb, pâinea arsă, cu părți negre care au gust amar, este periculoasă.

Iată ce spune nutriționistul Miahaela Bilic despre sortimentele de pâine și diferența dintre acestea.

“Când vine vorba de pâine trebuie să știm că toată îngrașă la fel, indiferent că este albă sau neagră, proaspătă sau prăjită, cu drojdie sau cu maia, simplă sau cu semințe”, conform medicului.

Cum poți să slăbești fără a renunța la consumul de pâine. Iată o variantă de dietă sănătoasă

Bilic a mai spus, prin intermediul unei postări pe contul său de socializare că, pâinea integrală, care conține un aport mare de fibre poate duce la tulburări de tranzit, dar și la deficiențe în absorbția de minerale, în cazul copiilor.

“Aportul de fibre/tărâțe, care însă nu are impact pe conținutul caloric, ci are efect mecanic, stimulează contracția intestinului și ajută la digestie/tranzit.Unii ar spune că pâinea din făină integrală este mai bogată în vitamine din grupul B și minerale, însă ele nu pot fi absorbite din cauza fitaților prezenți în cereale Iar la copii un aport prea mare de fibre insolubile din pâinea integrală poate duce la tulburări de tranzit, intoleranțe alimentare și deficiențe în absorția de minerale”, susține nutriționistul. În ceea ce privește pâinea prăjită nutriționistul subliniază faptul că aceasta este mai ușor de digerat și nu balonează. Totodată, nutriționistul a subliniat faptul că dacă prăjim păinea preas tare șau chiar arsă, aceatsa  va conține o subtanță toxică pentru organism. “Ce se întâmplă cu pâinea prin prăjire, în afară de faptul că se rumenește frumos și miroase delicios? Pierde apa, devine mai ușoară și se concentrează în nutrienți/calorii- de la aprox 240cal/100g, cât are pâinea proaspătă, prin prăjire ajunge la 340cal. Dar noi nu mâncăm pâinea cu suta de grame, ci cu felia, iar o felie de pâine (proaspătă sau prăjită) are tot 80 calorii.Care e avantajul pâinii prăjite? Faptul că e mai ușor de digerat, nu balonează. Explicația: microorganismele din drojdie/maia își încetează activitatea și nu mai fermentează amidonul. Același avantaj îl prezintă și pâinea veche de o zi, al cărei proces de dospire s-a încheiat. “Când prăjiți pâinea, evitați să o rumeniți prea tare- tot ce este ars conține acrilamidă, cu efect toxic”, a mai spus specialistul”, pe contul său de socializare.Cel mai bogat aliment în zinc. De ce este esențial acest mineral pentru sănătate 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here