Într-o atmosferă electorală dinamică și plină de incertitudini, un recent sondaj de opinie a provocat valuri de surpriză pe scena politică românească, anticipând o confruntare directă între Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă în turul doi al alegerilor. Acest rezultat subliniază nu doar intensificarea competiției dintre cei doi lideri, ci și schimbările semnificative din preferințele alegătorilor, în contextul unor partide care își ajustează strategiile pentru a capta cât mai multe voturi.  

Un sondaj de opinie recent, realizat de Biroul de Cercetări Sociale la cererea Newsweek România, oferă un tablou interesant al scenei politice românești cu o lună înainte de alegerile prezidențiale programate pentru 24 noiembrie 2024. Rezultatele sugerează că Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), și Nicolae Ciucă, liderul Partidului Național Liberal (PNL), ar putea fi principalii candidați care vor ajunge în turul al doilea al alegerilor.

La întrebarea: „Pe 24 noiembrie vor avea loc alegeri prezindențiale. Cu ce candidat veți vota în primul tur de scrutin?”, răspunsurile au fost:

Marcel Ciolacu (PSD) – 23,4%

Nicolae Ciucă (PNL) – 17,1%

George Simion (AUR) – 16,1%

Elena Lasconi (USR) – 14,7%

Mircea Geoană (candidat independent) – 10%

Cristian Diaconescu (candidat independent) – 7,2%

Kelemen Hunor (UDMR) – 4,6%.

Curtea Constituțională a dat undă verde „Legii fugarilor”. Liber la încarcerarea infractorilor fugiți peste hotare pentru a scăpa de justiție

În ceea ce privește opțiunile alegătorilor pentru partidele prezente în cursa electorală, aici vedem opțiuni fragmentate. Conform rezultatelor, niciun partid nu ar fi capabil să adune destule voturi pentru a avea majoritate, astfel că doar o alianță electorală ar putea fi răspunsul pentru guvernarea viitoare a țării.

La întrebarea „Pe 1 decembrie 2024, cu ce formațiune politică veți vota la alegerile parlamentare?”, răspunsurile au fost:

PSD – 31%

PNL – 20,5%

AUR – 17,6%

USR – 16,5%

UDMR – 6,5%

AFD – 3,1%.

Sondajul a fost realizat de Biroul de Cercetări Sociale, condus de sociologul Bruno Ștefan, în perioada 24-28 octombrie 2024.

Eșantionul a fost de 1.150 persoane cu drept de vot, care au domiciliul stabil în România.

Interviurile s-au realizat prin telefon (CATI – computer assisted telephonic interview), răspunsurile fiind introduse într-o platformă digitală, iar interviurile fiind făcute cu înregistrare audio.

Noul Consiliu General al Capitalei a fost constituit. Ciucă, Lasconi și alți lideri de partide, prezenți la eveniment. Cine sunt cei care vor decide soarta bucureștenilor în acest mandat   

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here