Unele dintre familiile victimelor și supraviețuitorii incendiului de la Colectiv sunt nevoiți să restituie o parte din despăgubirile primite în urma deciziei instanței. Victimele de la Colectiv returnează banii din despăgubiri

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) a acționat în instanță, solicitând restituirea unor sume, după ce a obținut reducerea onorariilor percepute de executorii judecătorești care au gestionat plata inițială. Situația a fost relatată de TVR Info, care a precizat că, inițial, 300 de persoane – supraviețuitori și rude ale celor decedați – au primit 60 de milioane de euro despăgubiri, conform unei sentințe definitive din dosarul Colectiv.

Despăgubirile au fost achitate de ISU București-Ilfov, instituția considerată responsabilă de tragedie, însă transferul sumelor s-a făcut prin intermediul unor executori judecătorești, care au aplicat tarife maxime pentru servicii. Ulterior, ISU a contestat aceste onorarii și a obținut o reducere, solicitând acum diferența de bani înapoi de la victime.

Mihai Grecea, supraviețuitor al tragediei, a declarat: „Așa funcționează sistemul în România – nu îi execută pe executorii judecătorești, ci execută părțile civile din dosar, adică tot pe răniți, ceea ce este o aberație”. Eugen Iancu, tatăl unei victime decedate în incendiu, a adăugat: „Vreau să mă văd executat, vreau să văd că această poveste ajunge în punctul în care cei condamnați mă execută pe mine”.

Desfășurarea tragediei din Clubul Colectiv

Incendiul devastator a izbucnit pe 30 octombrie 2015 în Clubul Colectiv din București, în timpul unui concert al trupei Goodbye to Gravity. Martorii au relatat că focul a fost declanșat de artificiile utilizate în interior, iar flăcările s-au extins rapid la tavanul clubului. În urma acestei tragedii, 64 de persoane și-au pierdut viața.

Ca urmare a anchetei, trei patroni ai clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu – au fost trimiși în judecată și acuzați de ucidere din culpă și nerespectarea normelor de securitate. La rândul lor, reprezentanții firmei de artificii și angajați ai Primăriei Sectorului 4 au fost judecați pentru neglijență și abuz în serviciu. În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat sentințe care au adus condamnări pentru numeroși inculpați, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, care a primit 4 ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

În anii care au urmat, mai multe apeluri și decizii au schimbat pedepsele inițiale, inclusiv pentru Cristian Popescu Piedone, care a fost eliberat condiționat în iunie 2023. Totodată, instanțele au menținut răspunderea pentru plata de daune morale și materiale către victime, în valoare de peste 50 de milioane de euro, aceste despăgubiri fiind plătite în solidar de cei condamnați alături de ISU București-Ilfov și Primăria Sector 4.

De asemenea, Curtea de Apel Bucureşti a dispus la 17 mai 2023 reducerea pedepsei aplicate lui Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, de la 8 ani la 6 ani şi 6 luni, ca urmare a prescrierii faptelor pentru două infracțiuni. În consecinţă, au fost anulate pedepsele aplicate acestuia pentru cele două infracţiuni de 2 ani şi 6 luni închisoare, respectiv 2 ani închisoare.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here