Cel puțin 217 persoane au murit în urma inundațiilor apocaliptice din zona Valenciei. Orașul este construit de o parte și de alta a râului Turia, care a ieșit din matcă în urma ploilor torențiale care într-o singură zi au depășit debitul normal al unui întreg an. 

Inginerii spanioli au construit un sistem de canale prin care cursul de apă a fost deviat. În vechea albie a râului a fost construit un parc natural cu mai multe atracții turistice, care se întinde de la mare până în centrul orașului.

Proiectul de reconfigurare a Valenciei a început în anii 60, după inundațiile devastatoare din 1957, unde 80 de persoane și-au pierdut viața. Regularizarea Turiei s-a bazat pe presupunerea că acest sistem de canalizare ar putea controla debitul de apă al râului, în ciuda faptului că parcul a devenit un punct de atracție major atât pentru locuitori, cât și pentru turiști.

O nouă stațiune cu băi sărate își face apariția în România. Primarul crede că va atrage mii de vizitatori anual

Pentru a reconfigura râul și a efectua modificarea geografică a fost necesară amplasarea unui tip de dop în canalul natural care să-l redirecționeze către drumul betonat cu pereți înclinați care asigură o lățime de 250 de metri la baza acestuia. Astăzi este considerată una dintre cele mai importante lucrări de inginerie din istoria Spaniei.

Dacă nu ar fi fost lucrarea faraonică cunoscută sub numele de Plan Sur, inundațiile din regiunea spaniolă Valencia ar fi fost și mai devastatoare, susțin specialiștii spanioli.

Inundațiile ucigașe au distrus poduri și au acoperit localități întregi de tone de mâl. Aproape toate serviciile publice au fost compromise.

Cu aproape 800.000 de locuitori în zona sa metropolitană, Valencia este al treilea oraș din Spania, ca populație, după Madrid și Barcelona. 

Turul II la PREZIDENȚIALE în Republica Moldova. Rezultatele parțiale: Luptă strânsă pentru funcția de șef al statului. Live text

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here