În următoarele trimestre inflația se va menține ”cu încăpățânare” peste ținta stabilită de Banca Națională, arată Cristian Popa, membru în Consiliul de Administrație al BNR, într-o postare pe rețele sociale.
Potrivit prognozei curente a BNR, nivelul ratei inflației se va situa la 4,9% la finele lui 2024, respectiv la 3,5%, în ultimul trimestru al lui 2025, în condițiile în care ținta de inflație este de 2,5%, plus/minus un punct procentual.
”Dezinflația este anevoioasă”
”Rata anuală a inflației a înregistrat o creștere modestă, urcând de la 4,6% la 4,7% în octombrie, conform datelor publicate ieri de Institutul Național de Statistică.
Cea mai recentă proiecție a BNR indică faptul că, deși inflația va scădea pe termen lung, în următoarele trimestre se va menține cu încăpățânare peste intervalul țintă de 2,5% ± 1pp.
Această traiectorie oscilantă este influențată atât de factori interni, precum politica fiscală și de venituri stimulativă, cât și externi și/sau exogeni, precum seceta severă și probleme conjuncturale manifestate la nivel regional pe piața energiei.
Un factor ce sporește nivelul de incertitudine este corecția fiscal-bugetară, mai exact maniera în care aceasta va fi implementată.
Dinamica pieței muncii din România adaugă un plus de constrângere: creșterea rapidă a salariilor, în special ca urmare a majorării salariului minim, antrenează presiuni inflaționiste suplimentare, mai ales în sectoarele intensive în forță de muncă sau în cele marcate de un deficit mai pronunțat al forței de muncă.
Pentru moment, este imperios necesară menținerea unei atitudini prudente în ceea ce privește conduita politicii monetare.”, a scris reprezentantul BNR pe internet.
Noi scumpiri pe final de an
Cristian Popa a arătat de altfel deja, într-o postare anterioară pe rețelele sociale, că BNR trebuie să manifeste prudență în deciziile pe care le ia cu privire la inflație.
”În contextul economic actual, incertitudinile persistente continuă să dicteze prudența deciziilor.”, a amintit Popa decizia BNR de a menține rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,5% pe an.
Iar ultima Hotărâre a BNR privind politica monetară atrage atenția că inflația va crește pe final de an:
”Potrivit prognozei actualizate, rata anuală a inflației va crește ușor în ultimele luni ale anului curent și va cunoaște o fluctuație pronunțată în semestrul I 2025, rămânând deasupra intervalului țintei și peste valorile anticipate anterior (…).
Totodată, rata anuală a inflației își va relua ulterior descreșterea pe o traiectorie mai ridicată decât cea din proiecția precedentă, coborând abia în debutul anului 2026 sub limita de sus a intervalului țintei și rămânând în proximitatea acesteia până la finele orizontului prognozei”.
Trebuie amintit faptul că România a avut aproape pe tot parcursul anului 2024 cea mai mare inflație din UE.