Pentru pasionații de brânză, păstrarea acestei delicatese în stare proaspătă pentru o perioadă mai îndelungată poate părea o provocare, dar cu câteva trucuri esențiale, acest lucru devine simplu și accesibil oricărei gospodine iscusite. Brânza poate aduce un plus de savoare în preparatele culinare, dar, pentru a ne bucura de gustul ei autentic, este esențial să știm cum să o conservăm corespunzător.
După ce desfaceți un pachet de brânză, poate v-ați întrebat cât de mult îl puteți păstra la frigider. Aici intervin sfaturile esențiale pentru a vă bucura de acest produs lactat delicios în stare proaspătă pentru cât mai mult timp.
Durata pentru care brânzeturile se păstrează în frigider după deschidere depinde în mare măsură de tipul de brânză. Soiurile moi tind să se strice mai repede decât soiurile tari.
Dacă observați pete de mucegai albastru sau verde pe brânza tare, tăiați pur și simplu cel puțin 2,5 cm în jurul și sub acele pete.
Dacă aveți un sistem imunitar sănătos, probabil că nu veți păți nimic dacă mâncați accidental un loc mucegăit, dar ar trebui să monitorizați simptomele intoxicației alimentare precum vărsături, dureri de stomac sau diaree, deoarece unele mucegaiuri sunt mai periculoase decât altele.
Petele albe sau petele cristalizate pe anumite brânzeturi tari învechite, cum ar fi cheddar, parmezan și Gouda, sunt normale și sigure de mâncat. Aceste pete nu sunt mucegai, ci cristale de lactat de calciu, care se formează atunci când acidul lactic din brânză se combină cu calciul
În schimb, aruncați brânzeturile moi, cum ar fi brânza de vaci și cremă de brânză, precum și brânzeturile mărunțite, mărunțite sau feliate – indiferent dacă sunt moi sau tari – care conțin mucega
Brânzeturile moi durează 1-2 săptămâni la frigider după deschidere, în timp ce majoritatea brânzeturilor tari durează 3-4 săptămâni. Brânzeturile tari, în general, nu necesită refrigerare, dar țin mai mult timp la frigider.
Sfaturi pentru depozitarea brânzeturilor
Temperatura optimă pentru păstrarea brânzeturilor la frigider este sub 4°C. Temperaturile mai ridicate cresc semnificativ rata cu care bacteriile se înmulțesc, ceea ce crește riscul de alterare, notează rapidtelecast.com.
Înfășurați bucățile de brânză, sau alte tipuri de brânză care nu vin în ambalaje resigilabile, în ceară, pergament sau hârtie cerată și depozitați pe raftul de sus sau din mijloc al frigiderului.
Evitați să împachetați brânza într-un material strâns, neporos, cum ar fi folia de plastic, deoarece aceasta o poate usca și se poate întări.
De asemenea, puteți îngheța brânza, dar feliile de brânză procesată, cum ar fi cea topită și brânzeturile moi, cum ar fi brânza ricotta, de vaci și cremă, nu se îngheață bine. Toate celelalte tipuri pot fi congelate timp de 6 luni la o temperatură sigură de -18°C sau mai mică.