Departamentul de Justiție al Statelor Unite vrea să impună o decizie prin care Google să își vândă motorul de căutare Chrome, pentru a sparge monopolul pe piața de căutare de pe dispozitivele mobile și calculatoare.
Oficialii antitrust ai Departamentului de Justiţie din SUA au decis să ceară unui judecător să oblige Google al Alphabet să vândă browserul Chrome, în ceea ce ar fi o represiune istorică asupra uneia dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume, scrie Bloomberg.
Departamentul va solicita judecătorului, care a decis în august că Google a monopolizat în mod ilegal piaţa căutărilor, să solicite măsuri legate de inteligenţa artificială şi de sistemul său de operare pentru smartphone-uri Android, potrivit unor persoane familiarizate cu planurile.
Oficialii antitrust, împreună cu statele care s-au alăturat cazului, intenţionează, de asemenea, să recomande miercuri ca judecătorul federal Amit Mehta să impună cerinţe privind licenţierea datelor, au declarat persoanele, care au cerut să nu fie numite discutând o chestiune confidenţială.
În cazul în care Mehta acceptă propunerile, acestea au potenţialul de a remodela piaţa căutărilor online şi industria înfloritoare a IA. Cazul a fost intentat în timpul primei administraţii Trump şi a continuat în timpul preşedintelui Joe Biden. Acesta marchează cel mai agresiv efort de a ţine în frâu o companie de tehnologie de când Washingtonul a încercat fără succes să desfiinţeze Microsoft Corp. în urmă cu două decenii.
Deţinerea celui mai popular browser web din lume este esenţială pentru afacerea Google cu reclame. Compania este capabilă să vadă activitatea utilizatorilor conectaţi şi să utilizeze aceste date pentru a direcţiona mai eficient promoţiile, care generează cea mai mare parte a veniturilor sale. De asemenea, Google a folosit Chrome pentru a direcţiona utilizatorii către produsul său emblematic de inteligenţă artificială, Gemini, care are potenţialul de a evolua de la un robot de răspuns la un asistent care urmăreşte utilizatorii pe internet.
Lee-Anne Mulholland, vicepreşedinte Google pentru afaceri de reglementare, a declarat că Departamentul de Justiţie „continuă să promoveze o agendă radicală care depăşeşte cu mult problemele juridice din acest caz”. Ea a adăugat că „guvernul care îşi pune degetul pe cântar în aceste moduri ar dăuna consumatorilor, dezvoltatorilor şi liderului tehnologic american exact în momentul în care este cel mai necesar”.
Departamentul de Justiţie a refuzat să comenteze.
Acţiunile Google au scăzut cu până la 1,8%, la 172,16 dolari, în ultimele şedinţe de tranzacţionare. Acestea au crescut cu 25% în acest an până la închidere.