Obiceiuri care pot duce laslăbirea sau chiar pierderea vederii. Ce spune medicul Monica Pop. Cele mai nocive obiceiuri care pot afecta vederea sunt frecvent folosite de multă lume.
Medicul oftalmolog Monica Pop vorbește despre riscurile la care ne expunem sănătatea ochilor, din pricina unor obiceiuri greșite pe care le avem.
Există o serie de obiceiuri nocive care pot duce, pe termen lung, la dificultăți de vedere sau chiar pierderea acestui simț. Medicul Monica Pop vorbește despre cele mai mari greșeli pe care le fac indivizii și care le pun sănătatea ochilor în pericol, scrie evz.ro.
Cafeaua în exces crește presiunea intraoculară
„Cafeaua face vasoconstricție, adică strânge vasele de sânge, ducând la creșterea tensiunii arteriale si a presiunii intraoculare. E total contraindicată celor cu glaucom de orice tip sau cu boli vasculare. Cantitatea e mai puțin importantă, şi o cană de cafea tare poate avea acest efect.
Sfatul meu pentru toată lumea e să bea cafea decafeinizată sau, daca nu se pot abține, să combine cafea cu cofeină cu cea fără cofeină”, transmite Monica Pop, de profesie medic oftalmolog, conform sursei precizate.
Fumatul afectează vederea
Problemele de vedere sunt recurente în rândul persoanele care au trecut de vârsta de 50 de ani, iar medicul Monica Pop spune că fumatul poate grăbi cu zece ani producerea unei degenerescenței maculare, o afecțiune la nivelul vederii centrale.
Pe lângă asta, o alimentație bogată în grăsimi crește colesterolul, ceea ce multiplică riscul de accidente vasculare oculare, soldate, mai apoi, cu orbire, atrage atenția medicul Monica Pop.
Medicamentele care cresc presiunea intraoculară sunt și ele factori de risc pentru dezvoltarea unor afecțiuni, printre care antidepresivele, somniferele sau anticoncepționalele, despre care medicul spune că „singurii care le recomandă în continuare sunt ginecologii, fără a lua în calcul că riscul de accidente cerebrale e foarte mare atât în cazul persoanelor cu probleme vasculare, tromboze, cât și în cazul femeilor sănătoase. Din 100 de femei, cinci pot experimenta aceste efecte”, a mai spus oftalmologul, conform aceleași surse.
Remediul care ține răceala la distanță. Întărește imunitataea și NU trebuie să-ți lipsească din casă în această perioadăDiabetul, o boală care afectează vederea
Pacienții care suferă de diabet sunt sfătuiți să consulte un specialist, cel puțin de două ori pe an, dacă vor să evite probleme de sănătate și mai grave, spune medicul Monica Pop.
„Orice pacient diabetic trebuie să meargă la consult oftalmologic (la medicul oftalmolog teritorial, e gratuit pentru asigurați), de 2 ori pe an, chiar dacă nu are niciun simptom.
Retinopatia diabetică apare la câțiva ani de la debutul diabetului (nu de când s-a descoperit, de multe ori întâmplator, după ani de evoluție) şi este o afecțiune foarte gravă, în stadii avansate fiind, din păcate, prea târziu pentru recuperarea vederii, atrage atenția medicul Monica Pop, conform aceleași surse.