Mulți utilizatori de smartphone-uri au observat că după ce discută despre un anumit subiect sau pronunță anumite cuvinte cheie, să le regăsească imediat în feed-ul rețelelor de socializare sau pe paginile de internet accesate. Experții în securitate cibernetică au conceput un test simplu pentru a verifica dacă telefonul tău chiar are un astfel de sistem de “monitorizare” a conversațiilor.
Testul, realizat de cercetători de la NordVPN, implică patru pași:
1. Alege un subiect unic despre care nu ai căutat niciodată informații;
2. Discută despre el în apropierea telefonului tău, timp de câteva minute, de mai multe ori pe zi, fără să-l cauți online sau să interacționezi cu conținut legat de acesta.
3. Continuă să folosești telefonul ca de obicei, scrie Daily Mail.
4. Observă schimbările din reclame pe rețelele sociale sau alte aplicații, fără să cauți direct subiectul ales. Analizează rezultatele pentru a vedea dacă reclamele legate de subiect apar în câteva zile.
În testele proprii, NordVPN a constatat că reclamele pentru subiecte discutate (dar niciodată căutate) au început să apară pe dispozitivele testate în câteva zile.
Dacă vei descoperi că telefonul îți recomandă suiectul discutat, este semn că ar putea utiliza informațiile captate prin microfon pentru reclame personalizate. Din păcate, descoperirea nu ajută la mare lucru, pentru că aplicațiile de tip asistenți virtuali, precum Siri, Google Assistant sau Alexa, sunt activați prin voce și ascultă mereu, prin termenii pe care chiar utilizatorii i-au acceptat, de cele mai multe ori fără să acorde atenție sau să realizeze consecințele.
Cum te poți feri de “interceptări”
Din explicația oferită mai sus, soluția este extrem de simplă, dar probabil că foarte puțini o vor accepta: dezactivează asistenții virtuali (Siri, Google Assistant) din setările telefonului.
Revizuiește permisiunile aplicațiilor pentru a limita accesul la microfon și locație, precum și funcția “Permite urmărirea”.