Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, care a amenințat de mai multe ori Occidentul cu utilizarea armelor nucleare, și-a schimbat brusc tonul, conform publicației independente The Moscow Times. Într-un interviu acordat canalului de televiziune Al Arabiya, el a afirmat că Rusia nu intenționează să provoace un război nuclear. „Ne-ar displăcea foarte mult ca acest lucru să se întâmple vreodată. Nu există oameni nebuni în conducerea Rusiei”, a dat el asigurări.
Medvedev a subliniat că Moscova consideră utilizarea armelor nucleare drept o „opțiune extremă”, menționând că pragul pentru activarea acestora a fost revizuit în funcție de „riscurile emergente”. În aceeași direcție, el a exprimat nemulțumirea față de NATO, afirmând că aceasta este „complet implicată” în conflictul din Ucraina. Medvedev a declarat că războiul ar putea ajunge la un final, dar a subliniat că alianța trebuie să „înceteze să alimenteze” violențele.
De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Medvedev a devenit o figură proeminentă în promovarea retoricii agresive a Kremlinului, care a amenințat repetat Occidentul cu un război nuclear și cu „sfârșitul civilizației”. Printre capitalele vizate de amenințările sale cu atacuri nucleare se numără Washington, Paris și Londra, printre altele. După ce Statele Unite au decis să aprobe utilizarea de către Ucraina a rachetelor americane cu rază lungă de acțiune pentru a viza instalații militare de pe teritoriul Rusiei, Medvedev a declarat că a început al Treilea Război Mondial.
În afara granițelor Rusiei, declarațiile lui Medvedev sunt adesea primite cu ironie. De exemplu, Peter Stano, purtătorul de cuvânt al serviciului de politică externă al Uniunii Europene, a sugerat anterior că Medvedev ar putea avea probleme de ordin psihic, calificând afirmațiile sale drept „o exprimare publică a diagnosticului său”, în încercarea de a obține atenția.
Conform surselor Wurstka de la Kremlin, multe dintre comentariile controversate ale lui Medvedev pe Telegram sunt făcute în momente de consum excesiv de alcool. O investigație realizată de Proiekt a relevat că vicepreședintele Consiliului de Securitate are o afinitate pentru alcoolul de contrabandă.
Chiar și diplomații ruși tind să se distanțeze de declarațiile sale. De exemplu, ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Andrei Kelin, a afirmat într-un interviu pentru BBC că cuvintele lui Medvedev nu reflectă poziția oficială a Kremlinului: „Medvedev spune ce gândește. Dar o face ca persoană privată, nu ca reprezentant al guvernului”.
Pe 19 noiembrie, Vladimir Putin a dat aprobarea pentru noua doctrină nucleară a Rusiei. Conform acestui document, Moscova își rezervă dreptul de a recurge la utilizarea armelor nucleare ca reacție la atacurile cu arme convenționale îndreptate împotriva teritoriului rus.
Oficiali ruși, citați de Washington Post în luna septembrie, sugerează că Kremlinul începe să conștientizeze că amenințările sale nucleare nu mai sunt percepute cu seriozitate. Una dintre sursele WP a precizat: „Sunt mai multe, dar s-au obișnuit cu ele. Nu mai sperie pe nimeni”.