Păstrarea unei distanțe sigure față de alte autovehicule este esențială pentru a evita un accident rutier, în special pe autostradă. Și, pentru a defini mai clar care e spațiul ce trebuie lăsat față de celelalte mașini, a fost adoptată o nouă lege.
Pentru a ajuta șoferii să păstreze o distanță sigură față de alte vehicule aflate înaintea lor, Guvernul a introdus anul acesta o nouă regulă. Aceasta se numește „Distanța de siguranță”.
Mai exact, această distanță este indicată cu ajutorul unor marcaje rutiere desenate pe asfalt.
Pe asfalt vor fi desenate marcaj de ghidare, de forma unor vârfuri de săgeată, plasate pe fiecare bandă de circulație. Și vor fi însoțite și de un indicator de circulație dreptunghiular, de culoare verde.
Șoferii ar trebui să păstreze o distanță de cel puțin 2 săgeți în raport cu mașina aflată în fața lor.
Însă, păstrarea acestei distanțe nu e obligatorie, ci doar o recomandare pentru conducătorii auto.
Așadar, nerespectarea distanței indicate de aceste săgeți nu va fi sancționată.
La ce distanță trebuie să circuli față de alte mașini?
Legea circulației impune șoferilor să păstreze o distanță sigură față de celelalte autovehicule.
„Conducătorul de vehicul este obligat, în funcţie de viteza cu care circulă, să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de vehiculul ce-l precedă, pentru a putea evita o coliziune în cazul când conducătorul acestuia reduce brusc viteza sau opreşte în mod neaşteptat” prevede Art. 157 (2), din OUG 195/2002.A
Așadar, nu e stabilită o distanță minimă pe care trebuie să o păstrezi față de celelalte vehicule.
Ceea ce înseamnă că un conducător auto nu va fi sancționat nici dacă circulă la jumătate de metru de mașina din fața sa, nici dacă e la 30 de metri.
O prevedere similară e și în cazul efectuării unei depășiri.
„Conducătorul de vehicul care efectuează depăşirea este obligat […] să păstreze în timpul depăşirii o distanţă laterală suficientă faţă de vehiculul depăşit”, stabilește Art. 150 (c) legea circulației.
Distanță suficientă înseamnă, practic, să fie lăsat un spațiu suficient cât să nu atingi mașina pe care o depășești. Deci, chiar și dacă treci la 2 centimetri de oglinda acesteia, se consideră că a fost lăsat un spațiu suficient.
Singura precizare concretă este cea privind distanța pe care trebuie șoferii să o păstreze față de un biciclist atunci când îl depășesc. Mai exact, șoferii care circulă cu mai puțin de 50 km/h sunt obligați să treacă peste axul drumului cu roțile din stânga în momentul în care depășesc un biciclist. Și dacă au peste 50 km/h, trebuie să depășească axul drumului cu cel puțin jumătate din mașină.