Murăturile sunt specifice sezonului, crocante, acrișoare și aromate. Pe lângă gustul delicios, au și multe avantaje pentru organism!
Dacă vrei să fii sănătoasă, ar fi bine să mănânci mai multe murături. Se spune că înțelepciunea populară este cea după care ar fi bine să ne ghidăm și nu degeaba există această tradiție încă din moși strămoși. Conservarea legumelor în saramură îi ajutau să le păstreze mai mult timp, dar le ofereau și mai multă energie și rezistență în perioada iernii.
Iată de ce să consumi murături mai ales în sezonul rece
Înainte de a trece la subiect, este necesar să menționăm un lucru: unele murături sunt mai sănătoase că altele. Un factor important și determinant este modul în care a fost făcută murătură – este de preferat saramură și procesul de fermentare, decât murarea rapidă în oțet. Doar prin procesul de fermentare se obține preparatul sănătos despre care vorbim astăzi, fie că e obținut din castraveți, gogonele, varză sau chiar unele mai puțîn cunoscute, precum morcov sau măr.
Sursă excelență de probiotice naturale
Unul dintre principalele beneficii ale murăturilor este faptul că sunt bogate în probiotice, bacterii benefice care ajută la menținerea echilibrului florei intestinale. Acestea joacă un rol esențial în digestie, în absorbția nutrienților și în întărirea sistemului imunitar.
Procesul de fermentare implică bacterii lactice benefice, care ajută la digestie și la reglarea tranzitului intestinal. Enzimele rezultate din fermentație ajută la descompunerea alimentelor și la absorbția mai eficientă a nutrienților. Acest lucru este important mai ales în lunile de iarnă, când alimentația noastră poate deveni mai grea și mai calorică. Probioticele din murături mențîn echilibrul bacterian în intestin, prevenind constipația. De asemenea, acestea pot ajută la reducerea inflamației intestinale și la ameliorarea simptomelor de disconfort abdominal.
Citește continuarea aici.