Pe 28 noiembrie se împlinesc 35 de ani de la dispariția lui Arsenie Boca, unul dintre cei mai populari și iubiți duhovnici ai României. De la dispariția sa, în jurul personalității s-au țesut numeroase legende, undele pornind de la fapte și evenimente reale, alte le pur și simplu inventate. Una dintre cele mai misterioase este legată de predicția pe care i-at fi transis0o lui Nicolae Ceaușescu privind sfârșitul iminent. 

Despre profeția lui Arsenie Boca privind soarta Ceaușeștilor, mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurenţiu Streza, spune că părintele nu a pomenit numele lui Ceauşescu dar a afirmat că „nu mai rabdă Dumnezeu mult”, referindu-se la perioada de dinainte de revoluţia din decembrie 1989.

„Este adevărat că părintele a spus că nu mai merge mult, nu mai rabdă Dumnezeu mult, dar nu i-a pomenit niciodată numele lui Ceauşescu, pentru că era foarte atent cu reacţia oamenilor, cu senzaţionalul”, a declarat mitropolitul Ardealului.

„Hai, să-ți spun cum se va descotorosi România de comunism. Toate celelalte țări comuniste vor face pașnic trecerea de putere de la comunism la capitalism – ca și cand dai cămașa de pe tine și iei alta cămașă – numai Romania va face trecerea prin vărsare de sânge si vor muri mulți”, ar mai fi spus Arsenie Boca, potrivit doctorulzilei.ro.

Nepoata părintelui Arsenie Boca este unul dintre apropiații marelui duhovnic care, în urmă cu un deceniu, a invocat despre întâlnire cu Nicolae Ceaușescu.

„Prin anii ’80, Părintele Arsenie a fost dus şi la Ceauşescu, care l-a întrebat: `Hai, popo, am auzit că tu prezici soarta unui om. De mine ce ştii?`. Şi Arsenie i-a spus: `Într-o zi de mare sărbătoare veţi fi omorâţi amândoi`. Ceauşeştii nu au crezut şi i-a spus maiorului să-l ia şi să nu-l mai vadă. (…) A spus că după Ceauşescu, dar nu imediat, poporul va suferi mult”, a relatat Zoe Dăian, nepoata părintelui Arsenie Boca, într-un interviu pentru AGERPRES.

Această relatare este mai degrabă o legendă, care face uz de o serie de elemente din mitologicul colectiv. Nicolae Ceaușescu nu avea acest stil de a comunica și apropiații săi nu l-a descris drept un personaj credincios. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here