Anul 2024 aduce Olteniei un obiectiv de importanță majoră, fără echivalent la nivel național: cel mai mare terminal nou-construit al unui aeroport regional din țară. Clădirea ultramodernă a fost realizată în cadrul unui proiect cu finanțare europeană în valoare de 115 milioane de euro, sumă care asigură și amenajarea întregii infrastructuri necesare.
Noul terminal de pasageri al Aeroportului Internațional Craiova (AIC), o construcție cu 3 niveluri, are o suprafață desfășurată de peste 30.000 de metri pătrați și va asigura condițiile pentru procesarea unui număr de aproape 2 milioane de călători pe an.
Obiectivul a fost realizat ca parte a unui proiect pentru care AIC a obținut fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare și care este implementat cu cofinanțare asigurată de Consiliul Județean (CJ) Dolj.
„Cel mai mare terminal nou-construit al unui aeroport regional din România a fost realizat la Craiova, printr-un proiect cu fonduri europene care presupune extinderea și modernizarea Aeroportului Internațional Craiova. Sunt create astfel condițiile pentru dezvoltarea acestui obiectiv și pentru operarea unui flux de până la 2 milioane de pasageri anual.
Dacă ne uităm în urmă, la ce s-a întâmplat în ultimii 15 ani, putem vedea cât de mult a evoluat acest obiectiv strategic, doar prin implicarea administrației PSD. O echipă PSD din care făceam parte și atunci a inițiat revitalizarea aeroportului, mai întâi cu fonduri proprii ale Consiliului Județean Dolj. Au urmat proiecte cu finanțare europeană prin care am reabilitat și modernizat pista de aterizare și platforma de îmbarcare, am asigurat dotări esențiale unui aeroport care operează în spațiul Schengen, pentru ca acum să ajungem la această etapă capitală, în care, tot prin eforturile PSD, implementăm un megaproiect cu nu mai puțin de 21 de componente, dintre care una a vizat construirea noului terminal.
Și să nu uităm că tot Consiliul Județean, în administrația PSD, a asigurat sumele necesare pentru a extinde terminalele existente și a susține astfel creșterea numărului de pasageri“, a declarat Cosmin Vasile, președintele CJ Dolj și, totodată, prim-vicepreședintele PSD Dolj.
Parcul fotovoltaic, record național
În cadrul aceluiași demers, este finanțată și amenajarea întregii infrastructuri necesare noului terminal – o listă cu alte 20 de investiții, care include platforme pentru îmbarcare-debarcare și pentru degivrare, căi de rulare pentru aeronave, parcare și drumuri de acces.
Mai mult, noul terminal va beneficia și de cel mai mare parc fotovoltaic destinat în exclusivitate unui aeroport, investiție realizată pe un teren de aproape 2 hectare, pe care sunt instalate peste 4.400 de panouri solare.
„Ne apropiem de finalul unui capitol major în evoluția AIC, o investiție de importanță națională, esențială pentru dezvoltarea economică a întregii noastre regiuni, care nu ar fi fost posibilă fără implicarea administrației PSD de la nivel local și guvernamental.
Sigur că acesta nu este capitolul final în ascensiunea aeroportului, sigur că întotdeauna este loc de îmbunătățiri. Vorbim și despre completarea dotării cu echipamente și autospeciale, pentru a atinge standardele marilor aeroporturi europene, ne gândim și la extinderea infrastructurii de mișcare, pentru a anticipa de fiecare dată intensificarea traficului aerian.
Dar nu ne putem gândi la toate acestea fără a avea sprijinul unor profesioniști din PSD, atât aici, pe plan local, cât și în Guvern și în Parlamentul României. Partidul Social Democrat reprezintă singura garanție că traiectoria ascendentă pe care a cunoscut-o Aeroportul Internațional Craiova va continua în următorii 4 ani, pentru că PSD este singurul care a făcut dovada că este preocupat cu adevărat de marile obiective de infrastructură de care Oltenia are nevoie“, a precizat Sorin Manda, directorul general al AIC și vicepreședinte al PSD Craiova.
Ascensiune cu fonduri europene
Tot cu susținerea Consiliului Județean Dolj și a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, condus de social-democratul Sorin Grindeanu, Aeroportul Internațional Craiova a beneficiat recent și de alte transformări majore, finanțate cu fonduri obținute prin POIM. Astfel, două proiecte cu finanțare europeană, cu valoarea cumulată de 27 de milioane de euro, au asigurat securizarea completă a aeroportului, dar și dotarea cu echipamente moderne pentru întreținerea infrastructurii aeroportuare și pentru situații de urgență. Investițiile au inclus realizarea unui drum perimetral prevăzut cu instalație de iluminat și propriul sistem de supraveghere și detecție, extinderea sistemului de monitorizare video a zonelor din interiorul și din vecinătatea terminalelor și achiziționarea de aparatură pentru verificarea bagajelor. Ca rezultat, AIC se situează între primele trei aeroporturi din țară care utilizează echipamente de ultimă generație, cu raze X de tip computer tomograf, pentru inspectarea bagajelor de cabină.
Primul pas spre extindere, în 2023
Creșterea accentuată a numărului de pasageri a impus extinderea actualelor terminale de plecări și de sosiri ale AIC, prin construirea a 2 corpuri de clădire alipite acestora, realizate printr-o investiție a Consiliului Județean Dolj, condus de social-democratul Cosmin Vasile, și date în folosință în mai 2023. Noile spații astfel create, totalizând peste 2.200 de metri pătrați, au permis suplimentarea porților de check-in de la 3 la 8, asigurându-se posibilitatea gestionării unui flux anual de călători de 1.150.000 de persoane.
CMF 11240017