Cele două părți au fost implicate într-un litigiu la Judecătoria Sectorului 1, unde s-a contestat procesul verbal contravențional prin care Blue Air Aviation SA a primit o amendă de 9.894.200 lei, conform unui comunicat emis de ANPC vineri.
Această sancțiune a fost impusă ca urmare a anulării a 11.289 de zboruri de pasageri efectuate de Blue Air Aviation SA în intervalul 30 aprilie 2021 – 30 aprilie 2022, pentru care consumatorii din 20 de state membre ale Uniunii Europene au efectuat plăți totale ce depășesc 66 milioane de lei.
Conform dispozițiilor privind transpunerea Directivei europene Omnibus în legislația națională, a fost înființată o comisie specială la nivelul Autorității, după publicarea în Monitorul Oficial a Ordinului președintelui ANPC, care detaliază procedura de urmat în această situație, pentru a determina sancțiunile necesare.
Dat fiind faptul că abaterile identificate afectează atât consumatorii din România, cât și pe cei din Uniunea Europeană, ANPC, prin intermediul Direcției Generale Control Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, a emis, în anul 2022, o alertă către Comisia Europeană și autoritățile omologe din celelalte state membre. Aceasta a solicitat verificarea, la nivel european, a posibilelor încălcări similare ale legislației, în afară de cele raportate la ANPC, precum și informații privind măsurile deja implementate pentru asigurarea respectării legislației în teritoriul UE, în legătură cu abaterile companiei Blue Air Aviaton SA.
Direcția Generală a Marilor Contribuabili a instituit, în 2022, sechestru pe 6 aeronave, 20 de autovehicule cu platforme specifice activității și 6 containere, după ce compania a încetat să mai funcționeze, conform unui raport al Curții de Conturi.
Cu toate acestea, ANAF nu a reușit să valorifice sechestrele aplicate bunurilor mobile ale Blue Air Aviation și terenului deținut de Blue Air Investiții.
În același timp, în evidența contabilă a Autorității pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), garanțiile aduse de Blue Air Aviation și trecute în proprietatea Statului au fost înregistrate la o valoare supraevaluată de 1,37 miliarde lei.
„Singura valoare de piață certă a bunurilor evaluate o reprezintă suma de 10,29 milioane lei aferentă unui teren intravilan și a unei păduri de 94.479 metri pătrați”, a explicat Curtea de Conturi.
În timpul pandemiei de coronavirus, Ministerul Finanțelor a oferit un ajutor de stat companiei Blue Air, conform hotărârii HG 862/2020. Cu toate acestea, în septembrie 2022, compania a suspendat activitatea, iar autoritățile nu au observat redresarea anticipată.
Prețurile biletelor de avion au intrat în vizorul Consiliului Concurenței. Care sunt suspiciunile