Specialiştii decriu paranoia ca pe o stare psihică irațională și persistentă, în care obsesiile pacientul sunt divizate între mania persecuției și orgoliu excesiv, hrănit din autoaprecierea exagerată. 

O persoană paranoică este mereu suspicioasă, susţin specialiştii în sănătate mentală. Când astfel de sentimente ajung să pună stăpânire pe conpertematnul general al persoanei respective, acaesta devine  o povară pentru cei din jur, ăn speciale pentu familie.

„Pentru că majoritatea paranoicilor au o logică bună, este foarte greu ca persoanele din jur să le facă faţă. (…) Neavând încredere în nimeni, paranoicul (…) este mereu în alertă să nu cadă în capcana nu se ştie cui, convins fiind că toţi oamenii îi sunt, în principiu, ostili şi că au gânduri necurate”, explică lectorul doctor în psihologie Onelia Pescaru de la Universitatea Transilvania, citat de Adevarul.ro.

Specialiştii au identificat câteva trucuri pe care le recomandă în relaţia cu asemenea persoane: nu lăsaţi loc interpretărilor când vorbiţi cu ei, exprimaţi-vă clar intenţiile, feriţi-vă şi de cele mai banale glume, păstraţi-vă calmul şi când vă este greu, având în acelaşi timp o atitudine deschisă. Psihologii mai spun că dacă vor fi luate în calcul aceste recomandări, va fi mult mai simplu pentru cei ce au în jurul lor sau în familie paranoici să se protejeze de aceştia.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here