Cum se prepară, de fapt, corect somonul. Tot ce trebuie să știi, dacă îți place acest tip de pește și îl prepari frecvent.
Somonul poate fi gătit în foarte multe feluri. Îl poți pregăti la grătar, poate fi prăjit, gătit la aburi, la cuptor. De aceea, poate fi derutant să alegi de fiecare dată temperatura potrivită la care să îl gătești.
Potrivit specialiștilor, se recomandă să gătești somonul la aproximativ 62°C pentru a te asigura că ești ferită de posibilele contaminări. Totuși, dacă urmezi recomandările USDA, bucată delicată de somon, mai ales dacă este sălbatic, va deveni dură, uscată și fibroasă. În funcție de tipul de somon pe care îl cumperi, ar trebui să cauți să ai o temperatură care să se încadreze undeva în intervalul 48°C și 54°C.
Ce spun bucătarii de top
Potrivit FoodandWine.com, mulți bucătari consideră că recomandarea USDA cu privire la temperatura potrivită pentru a găti somonului nu este mai mult decât atât. În ceea ce privește acest tip de pește, un alt aspect de care trebuie să ții cont este legat de depozitarea sa. Nu trebuie să ai mai mult de 5°C în frigider.
De asemenea, cea mai mare problemă de siguranță alimentară a somonului sunt paraziții. De aceea, USDA recomandă congelarea peștelui proaspăt prins pentru a ucide potențialii paraziți.
Dacă ai probleme de sănătate, somonul trebuie gătit la 62°C. În schimb, dacă organismul tău nu are nicio problemă și vrei să mănânci un pește moale și gustos, gătește și acasă somonul la fel cum o fac bucătarii în restaurantele lor. Michael Cimarusti, bucătar-proprietar la Providence și Connie și Ted’s din Los Angeles spune că „somonul gătit este cel mai bine savurat mediu-rar”. Gătitul somonului până la medium-rear oferă textura optimă: umedă, fragedă și untosă, fără a usca fibrele musculare.
Pentru somon gătitul medium-rare se traduce prin 51°C, mai puțin în comparație cu carnea de vită, porc sau miel, care cer de obicei 57°C. Acest lucru se întâmplă pentru că proteinele și colagenul din pește sunt destul de diferite de cele din carnea de origine animală. Proteinele din somon, dar și ale altor pești, încep să se coaguleze și să piardă din umiditate lichide la aproximativ 48°C, comparativ cu 60°C pentru carne.
Peștele va începe să se usuce în jurul valorii de 60°C. De aceea mulți bucătari recomandă să gătești peștele, inclusiv somonul, la o temperatură puțin mai scăzută în comparație cu carnea.
Pentru somonul sălbatic, o temperatură internă finală de aproximativ 51°C duce la un echilibru perfect. Rezultă o textură fermă, dar suculentă. Somonul de crescătorie poate fi gătit la temperaturi cuprinse în intervalul 51°C-57°C.
Cu ce poți acri ciorbele. Cea mai sănătoasă soluție care îi va conferi și cel mai bun gustLasă somonul „să se odihnească”
O parte esențială a procesului de gătire, în special pentru proteinele mai delicate, cum ar fi somonul, este ceea ce se întâmplă după ce îl iei de pe foc. După ce somonul este îndepărtat de la sursa de căldură, indiferent care este aceasta, temperatura internă va continua să crească. De aceea, odihna este o parte importantă a procesului de gătit.
Este important să-l lași să stea timp de un minut sau două pentru a permite căldurii să se răspândească în proteine. Dacă te grăbești să îl consumi și sari pentru acest pas, riști să servești pește care este prăjit pe exterior și rece la mijloc.
Cum se verifică temperatura internă a somonului
Pentru a verifica temperatura somonului ai nevoie de un termometru de bucătărie. Introdu vârful acestuia în mijlocul celei mai groase părți a somonului pentru a obține cea mai corectă citire. De asemenea, poți introduce o frigăruie de metal în centrul somonului.
Ar trebui să întâmpine foarte puțină rezistență sau chiar deloc. Acest lucru indică faptul că proteinele și grăsimea sunt coagulate corespunzător. Scoate frigăruia și atinge-i vârful. Dacă este cald, somonul este gătit.