În contextul tensiunilor geopolitice tot mai accentuate, posibilitatea unui nou conflict global, adesea denumit al treilea război mondial, devine o temă de analiză tot mai relevantă. La orizontul celui de-al treilea război mondial, se conturează două tabere distincte, fiecare cu propriile alianțe strategice și interese fundamentale. 

Avem, pe de o parte, o coaliție condusă de puteri occidentale, care valorifică principiile democrației și ale economiei de piață, care se pregătește să apere ordinea internațională stabilită. De cealaltă parte, o alianță emergentă, formată din state care contestă hegemonia occidentală și care își promovează modelele autoritare de guvernare, își unesc forțele pentru a contracara influența globală a adversarilor lor. În acest context complex, fiecare mișcare diplomatică sau militară devine crucială, iar viitorul echilibrului de putere mondial depinde de alegerile făcute de aceste națiuni.

Un specialist în relații internaționale a decis să facă un exercițiu de imaginație, explorând un scenariu pur ipotetic în care ar putea izbucni un nou conflict mondial.

Ibrahim Karataș, doctor în relații internaționale, analizează într-un articol din publicația turcă Daily Sabah un posibil scenariu privind izbucnirea celui de-al treilea război mondial, încercând să contureze modul în care s-ar forma cele două blocuri în acest context.

În deschiderea textului, el oferă un cadru de referință, discutând despre conflictul dintre Rusia și Ucraina, asupra căruia expertul turc consideră că Federația Rusă își asumă responsabilitatea ca stat agresor. De asemenea, el abordează conflictul din Orient, exprimându-și susținerea pentru cauza palestiniană, o poziție care reflectă oficial politica Ankarei. Articolul se concentrează în mod evident asupra perspectivei Turciei, membră NATO, dar cu legături strânse cu Federația Rusă, subliniind faptul că Ankara simte că interesele sale sunt trădate de Occident, nu doar în contextul conflictului dintre Israel și grupările teroriste Hamas și Hezbollah, ci și în complexitatea dosarului sirian, unde SUA sprijină grupările kurde, considerate o amenințare majoră la adresa securității naționale a Turciei.

În Primul Război Mondial (Marele Război) blocul Antanta sau Puterile Aliate a fost format din Franța, Imperiul Britanic, Imperiul Rus, Italia, Statele Unite, România, Japonia, Belgia, Portugalia sau Grecia în timp ce blocul Puterilor Centrale era format din puternicul Imperiu German, Austro-Ungaria, Imperiul Otoman sau Bulgaria. 

Ulterior, în cel de-al Doilea Război Mondial s-au confruntat blocul Aliaților (Regatul Unit, URSS, Statele Unite, Polonia, Franța Liberă, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Belgia, Grecia, Iugoslavia în timp ce Axa a fost formată din Germania nazistă, Japonia și Italia. România, Bulgaria sau Italia au luptat inițial alături de Axă după care au întors armele.

Cele două posibile blocuri ale unui ipotetic al treilea război mondial:I. Blocul occidental condus de SUA

Potrivit doctorului turc în relații internaționale nu există niciun dubiu că în spatele Americii s-ar poziționa imediat Australia, Coreea de Sud sau Japonia.

America va folosi uriașa putere pe care o are pentru a exercita presiuni pe celelalte state. Astfel, majoritatea statelor arabe s-ar poziționa probabil în blocul occidental, fără să participe însă activ la lupte. O asemenea poziționare ar putea atrage tensiuni sociale majore.

Statele africane ar putea fi împărțite, deși majoritatea ar putea lua partea blocului occidental. Dacă nu vor trimite trupe pe front însă sprijinul lor va fi irelevant, scrie Defense Romania.

Europa de Est și Balcanii se vor regăsi într-o formă sau alta și ele în blocul occidental. 

Poziționarea României, ca membru NATO, e cât se poate de clară. În Est însă există semne de întrebare cu privire la neutrlaitatea Ungariei iar în Balcani Serbia cu siguranță nu va lupta alături de blocul occidental.

Rusia, departe de a pune capăt conflictului din Ucraina. “Operaţiunea militară specială se va încheia atunci când toate obiectivele stabilite vor fi atinse”

II. Rusia și China – presupunând că Beijingul va intra într-o asemenea alianță militară 

În opinia expertului nu sunt multe țări care s-ar alia cu acestea. Statele din America Latină ar putea însă oferi un sprijin pasiv acestui bloc, fără să intervină militar.

Serbia e posibil să ofere și ea un sprijin pasiv.

Deși textul citat nu menționează acest aspect, de partea blocului ruso-chinez s-ar poziționa, de data aceasta direct și militar și Iranul și Coreea de Nord, ambele state fiind deja implicate activ în agresiunea rusă împotriva Ucrainei. 

Ar rămâne semne de întrebare asupra cărții pe care ar juca-o spre exemplu o mare putere, anume India.

Turcia în ce bloc s-ar poziționa?

În cele din urmă autorul ajunge la poziția Turciei. Expertul consideră că din moment ce Turcia se simte trădată de Occident ar prefera să nu ia parte la conflict. Cu toate acestea, conchide expertul, Turcia va fi cel mai probabil în tabăra blocului occidental, inclusiv prin livrări de arme, fără să trimită cel mai probabil soldați pe front.

Top 10 cele mai sigure țări în care să fugiți în cazul în care începe Al Treilea Război Mondial

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here