Murăturile, acompaniamentul perfect pentru mesele de iarnă, pot deveni uneori o sursă de îngrijorare atunci când apar semne neplăcute, cum ar fi când au prins floare. Această problemă, întâlnită frecvent în bucătăriile gospodinelor, poate părea un motiv de panică, dar nu totul este pierdut. Bunicii noștri, cu vasta lor experiență în conservarea legumelor, au dezvoltat de-a lungul timpului trucuri ingenioase pentru a salva murăturile și a le reda prospețimea și gustul.
În general, murăturile sunt preparate relativ ușor de realizat, totuși pot apărea anumite probleme pe parcurs care ne pot cauza neplăceri serioase. În cazul în care am făcut o eroare în procesul de murare a legumelor, există riscul ca în borcane să se formeze flori de mucegai, ceea ce ar putea compromite murăturile noastre.
Cu toate acestea, dacă știm cum să abordăm această situație, problema nu va fi atât de gravă pe cât ne-am putea imagina. Folosind o metodă simplă și eficientă, putem salva murăturile, chiar și după ce s-au dezvoltat deja semne de mucegai.
O soluție ingenioasă pentru salvarea murăturilor Dacă reacționăm prompt, avem șansa de a salva murăturile, chiar și atunci când observăm că au început să facă floare. Tot ce trebuie să facem este să scoatem ingredientele din borcan și să curățăm bine recipientul cu apă fierbinte. Este esențial să spălăm nu doar interiorul borcanului, ci și gura acestuia.
Mai departe, va trebui să strecurăm saramura printr-un tifon dublu, înapoi în borcan. Apoi, vom pune legumele la locul lor, vom închide borcanul ermetic, iar problema ar trebui să fie rezolvată!
Cum putem împiedica această problemă
Există și câteva sfaturi care ne pot ajuta să evităm această problemă cu totul! De exemplu, trebuie să știm că borcanele trebuie să fie sterilizate, iar o metodă ingenioasă este să le spălăm cu apă și cu bicarbonat de sodiu.
De asemenea, apa pe care o folosim la saramură nu trebuie să fie de la robinet! Ea trebuie să fie fiartă, iar apoi lăsată să se răcească, pentru a reduce cât mai mult riscul apariției florii. Iar în ce privește sarea, cel mai bine este să folosim sare grunjoasă și neiodată, pentru un gust mai bun ca oricând.