InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor din categoria Pizza ce se comercializează în restaurante sau comercializate online.  

Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :

 

Pizza analizată:

– Pizza Capriciosa

– Pizza Quattro Stagioni

– Pizza Quattro Formaggi

Gramajul pe porție variază între 100 și 1370 de grame .

 

Studiul a fost realizat pe 100 de preparate dupa cum urmeză :

– Pizza Capriciosa – 40 de preparate

– Pizza Quattro Stagioni – 28 de preparate

– Pizza Quattro Formaggi – 32 de preparate

 

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari situația se prezintă astfel :

Numericul de aditivi alimentari regăsiti în pizza ce au facut obiectul studiului variază între 0 – 25:

Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel :

 

Cei mai întâlniți aditivii alimentari sunt : E330 acid citric , E331 citrati de sodiu , E385 calciu disodic edta , E407 caragenan , E452 polifosfati , E491 monostearat de sorbitan , E1422 amidon modificat

Pe locul 2 se regăsesc : E120 carmine , E202 sorbat de potasiu , E250 nitrit de sodiu , E252 nitrat de potasiu , E262 acetati de sodiu , E270  acid lactic , E300 acid ascorbic , E301 ascorbat de sodiu, E316 eritrobat de sodiu , E325 lactat de potasiu , E410 guma carruba, E412 guma de  guar , E415 guma xantan , E450 difosfati , E451 trifosfati , E471 digliceride , E509 clorura de calciu , E535 ferocianid de potasiu , E536 ferocianura de potasiu , E575 glucono-delta-lactona , E579 gluconat feros , E621 monoglutamat de sodiu , E626 extract de drojdie , E627 guanilat disodic  , E631 inozinat disodic , E635 ribonucleotide disodice , E640 glicina si sarea sa de sodiu

Pe ultimul loc se regăsesc : E172 oxizi si hidroxizi de fier , E235 natamicina , E243 lauroil arginat de etil , E306 extract bogat in tocoferol , E322 lecitine, E420 sorbitoli , E585 lactat feros

 

Toate produsele studiate au avut următoarele informații :

Valoarea energetică este cuprinsa între 171.88 kcal și 423.71 kcal.

Cantitatea de sare variază între 0.63g și 4.07g raportată la 100 g de produs

În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de sare v-a ajunge la 55.76 grame de sare , iar  Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.

Cantitatea de zahăr variază între 0.48g și 4.78g raportată la 100 g de produs

În cazul în care se consumă o porție de pizza având un gramaj de 1370 grame atunci cantitate de zahăr v-a ajunge la 65.49 grame de zahăr , iar  Organizația Mondială a Sănătății recomandată 25 grame/zi.

 

 

 

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here