Ce poți pune în loc de maioneză în salata de boeuf. Este o alternativă mult mai sănătoasă.
Salata de Boeuf este o adevarata piesa de rezistenta a bucatariei romanesti, un preparat nelipsit de pe mesele festive, in special in perioada sarbatorilor de iarna sau a celor pascale. Intrata in cultura culinara a Romaniei, aceasta salata este un exemplu elocvent al felului in care gastronomia reuseste sa defineasca traditia si istoria unei tari.
Amestecul savuros de legume fierte, carne de vita, oua si muraturi, este completat de o maioneza delicioasa, iar combinatia de arome si texturi face din salata boeuf un aperitiv indragit, potrivit pentru orice ocazie speciala.
Numele aperitivului vine, de la cuvantul francez „boeuf”, care inseamna „vita”, unul dintre ingredientele principale ale acestei bunatati.
Cu ce poți înlocui maioneza
Gustul va semăna cu cel al maionezei, însă este mult mai sănătos.
Ingrediente:pastă de susan:zeamă de lămâiesareputina apă.
Se amestecă toate aceste ingrediente pănă obțineți o pastă omogenă, cu care puteți înlocui cu succes clasica maioneză din salata de boeuf.
Cu ce poți inlocui maioneza din salata de vinete. Este mult mai sănătos, iar gustul te va da pe spateSalata boeuf, rețetăIngrediente
1 kilogram rasol de vita cu os (dupa fierbere si dezosare vor ramane aproximativ 500-600 g de carne);
o bucata de os de vita cu maduva;
250 g cartofi rosii;
o ceapa mai mare;
500 g legume (pastarnac, morcov, telina, radacina de patrunjel, in proportii egale sau dupa gust);
150 g mazare verde din conserva (optional);
150 g castraveti murati;
o lingura de sare;
o lingurita de boabe de piper negru.
Mod de preparare reteta salata boeuf
Pentru reteta de salata boeuf se fierbe mai intai carnea. Intr-o oala sub presiune se asaza bucatile de rasol de vita si osul cu maduva. Se pune capacul si se lasa la fiert timp de aproximativ 40 de minute, incepand din momentul in care oala a inceput sa elimine aburul. In functie de cat de tare este carnea, fierberea poate dura mai mult. Dupa trecerea celor 40 de minute, se poate verifica daca este patrunsa, folosind o furculita, iar daca mai necesita gatire se repune capacul si se lasa in continuare la fiert.
Intre timp, legumele se curata, se spala si se lasa intregi. Cartofii se fierb in coaja timp de 20-25 de minute, se scot sa se raceasca si se curata. Dupa ce carnea a fiert, se scoate capacul si se culege spuma care a ramas pe peretii vasului. Se adauga in oala zarzavaturile, sarea si boabele de piper si se lasa la fiert pana cand legumele sunt patrunse.
In momentul cand toate ingredientele au fiert, se scot mai intai oasele si se extrage maduva, care se poate manca pe paine prajita, asezonata cu sare si piper. Dupa aceasta, se scot carnea si zarzavaturile si se asaza intr-o strecuratoare ca sa se racoreasca, mai putin ceapa, care se scurge si se arunca. Supa ramasa se poate pastra la frigider sau congelator, putand fi folosita ca fond pentru alte mancaruri.
Dupa ce carnea si legumele s-au racit complet, se poate trece la tocarea lor. In functie de preferinte si indemanare, acestea se maruntesc in cuburi mai mari sau mai mici – pentru o textura ideala, acestea ar trebui sa aiba dimensiuni intre 0,5 si 1 cm. In acelasi fel se toaca si castravetii murati. Mazarea de la conserva – daca se foloseste – se scurge bine de lichid si se adauga in vasul mare, peste celelalte ingrediente maruntite.
La final se amestecă toate ingredientele cu pasta de susan preparată anterior. Gustul este excelenti și constituie cu succes o alternativă la clasica maioneză și, desigur , este mult mai sănătos.Cea mai buna salată de boeuf pentru masa de Crăciun. Ce ingrediente nu trebuie să îți lipsească