În căutarea celor mai delicioase sarmale pentru sărbătorile de iarnă, rețeta lui Chef Sorin Bontea se dovedește a fi o adevărată comoară culinară. Inspirată de tradițiile oltenești și de secretele transmise din generație în generație, această rețetă îmbină aromele bogate ale ingredientelor proaspete cu tehnici de preparare care aduc un omagiu gusturilor din copilărie. Sarmalele lui Sorin nu sunt doar un preparat, ci o experiență gastronomică ce evocă amintiri dragi și momente de neuitat petrecute alături de cei dragi.
În România, sarmalele sunt tradiționale de sărbători și nu numai. Puțini sunt cei care ar refuza o porție de sarmale, servite cu mămăliguță. În unele regiuni din țară, sarmalele se servesc cu smântână.
Iată rețeta lui Chef Sorin Bontea pentru cele mai bune sarmale de Crăciun:
Ingrediente
2-3 kg varză acră (în funcție de câtă varză preferați printre sărmăluțe)600 g carne tocată de porc și de vită (amestec)/1,5 kg carne de porc tocatăo jumătate de ceșcuță de orez (100 g)200 g ceapă (2 cepe mari)ulei pentru prăjitcostiță afumată2-3 linguri de bulion (sau cât preferați)2-3 frunze de dafincimbrumărarsarepiper
Mod de preparare
Se curăță varza de frunzele exterioare și cotoare, alegând foile potrivite pentru împachetarea cărnii. Dacă varza este prea acră sau sărată, frunzele se pot spăla în apă caldă sau se lasă la desărat timp de o oră înainte. Frunzele mai mici de varză se opresc și se toacă mărunt, urmând să fie presărate pe fundul cratiței.
Pentru un kilogram și jumătate de carne, se adaugă aproximativ 150 de grame de orez. Se adaugă ceapa călită, cimbru, sare și piper după gust, având în vedere și cât de sărată este varza și zeama acesteia. După ce amestecați bine compoziția cu mâna, începeți să umpleți sarmalele.
Călești ceapa, după ce ai lăsat puțin să se încingă tigaia. După ce ceapa este călită (să devină sticloasă) adaugi puțin bulion, în jur de 3 lingurițe. Ceapa și bulionul trebuie călite în jur de 3-4 minute. Pe fundul oalei se pune un strat mic de varză tocată ca să nu se lipească.
Pentru fiecare rând de sarmale, adăugați boabe de piper, foi de dafin și puțină varză tocată. Deasupra straturilor de sarmale se mai presară varză tocată, cimbru și zeamă de varză amestecată cu 2-3 lingurițe de pastă de tomate.
Utilizați ingredientele rămase pentru a completa compoziția pe măsură ce aceasta începe să scadă.
Sarmalele se fierb timp de o oră și jumătate, la 180 de grade. Cu aproximativ 10 minute înainte de a le scoate, îndepărtați capacul pentru a permite verzei să se rumenească ușor.