O femeie de 60 de ani din Israel a fost diagnosticată cu „sindromul inimii frânte” (cardiomiopatie takotsubo) după ce a consumat o cantitate neobișnuită de wasabi la o nuntă. Incidentul a avut loc în urma unei reacții neobișnuite la condimentul picant, care i-a declanșat simptome severe ce imită un atac de cord. Momentul declanșator
Femeia a început să simtă o presiune intensă în piept, care s-a răspândit în brațe, în timp ce se afla la recepția unei nunți. Deși durerea a fost suficient de severă pentru a o face să ceară ajutor medical a doua zi, ea a ales să rămână la eveniment, deoarece senzația a scăzut ușor în intensitate. Totuși, pe măsură ce disconfortul persista, a decis să se prezinte la spital.
În cadrul investigațiilor, medicii au descoperit o activitate anormală în ventriculul stâng al inimii, ce era responsabil pentru mare parte din pomparea sângelui. Unele segmente ale mușchiului cardiac nu se contractau deloc, iar altele aveau o contracție redusă. Ecografia a indicat o perturbare „moderată până la severă” a funcției inimii.
Diagnosticată cu cardiomiopatie takotsubo, cunoscută și sub numele de „sindromul inimii frânte”, femeia a primit tratament cu steroizi și medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale, incluzând inhibitori ACE și beta-blocante. După o lună de tratament, ecocardiograma a arătat o recuperare completă a funcției cardiace.
Cauza neașteptată a sindromului inimii frânte
Deși cardiomiopatia takotsubo este asociată în mod obișnuit cu stresul fizic sau emoțional, reacțiile alergice la alimente sau consumul de droguri, cazul acestei femei a fost unic. Conform medicilor, înainte de debutul simptomelor, femeia a confundat wasabi cu avocado și a consumat o porție destul de mare, aproximativ o linguriță. Aceasta este prima dată când s-a documentat o astfel de reacție legată de wasabi.
Este posibil ca înghițirea unei cantități considerabile de wasabi să fi provocat un stres extrem asupra corpului, declanșând astfel sindromul inimii frânte. Deși wasabi este cunoscut pentru proprietățile sale benefice, inclusiv agenți care pot combate cancerul, consumul excesiv poate duce la reacții neașteptate în anumite cazuri.
Wasabi, cunoscut și sub denumirea de hrean japonez, este un condiment picant folosit frecvent în preparatele japoneze, precum sushi și sashimi. Provine din planta Wasabia japonica, o legumă rădăcinoasă din familia Brassicaceae, care include și hreanul. Rizomul plantei este măcinat pentru a crea pasta de wasabi, care este apreciată pentru aroma sa intensă și gustul său picant.