Gigantul rus Gazprom, care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza impactului economic al invaziei Moscovei în Ucraina, ia în calcul reducerea cu aproximativ 40% a numărului de angajați de la sediul său din Sankt Petersburg (nord-vest), a declarat luni un purtător de cuvânt al companiei pentru AFP 

Această declarație vine la două săptămâni după ce Ucraina a suspendat tranzitul de gaze rusești, o măsură menită să limiteze veniturile Moscovei în urma a trei ani de conflict.

Într-o scrisoare adresată directorului general Alexei Miller pe 23 decembrie, care a fost publicată de presa rusă, vicepreședinta consiliului de administrație, Elena Iliuhina, a sugerat reducerea numărului de angajați din cadrul administrației Gazprom de la „peste 4.100” la „2.500”. Serghei Kuprianov, șeful departamentului de comunicare al Gazprom, a confirmat pentru AFP autenticitatea documentului, însă nu a oferit informații suplimentare, declarând simplu: „Da”. El a adăugat: „Nu comentăm procedurile interne”.

În scrisoare, Iliuhina a menționat că „provocările cu care se confruntă grupul Gazprom impun o reducere a timpului necesar pentru pregătire și luarea deciziilor”.

Cu toate acestea, concedierile propuse nu vor afecta angajații de la unitățile de producție.

Gazprom, considerată vârful de lance a economiei ruse, companie condusă de Alexei Miller, un apropiat al lui Vladimir Putin, s-a confruntat cu o scădere bruscă a pieței europene începând din 2022.

În 2023, Gazprom, care deține monopolul asupra exporturilor de gaze rusești, a raportat o pierdere netă de aproape șapte miliarde de dolari, aceasta fiind prima pierdere în ultimele două decenii.

Serbia a rămas fără GAZE NATURALE din Azerbaidjan, la o zi după ce Statele Unite au anunțat noi sancțiuni împotriva Rusiei

Grupul a fost lovit de o serie de vești nefavorabile în ultimii trei ani: livrările către Germania au încetat în urma sabotajului conductei Nord Stream în Marea Baltică, în septembrie 2022, iar tranzitul gazului rusesc prin Ucraina s-a încheiat pe 1 ianuarie.

Experții citați de cotidianul rus Vedomosti estimează că Gazprom va suferi pierderi anuale de aproximativ 5 miliarde de euro din livrările prin Ucraina, ceea ce reprezintă aproximativ 6% din venitul său total.

În prezent, singura conductă rămasă pentru a transporta gaz rusesc către Europa este TurkStream, care se află sub Marea Neagră. Uniunea Europeană a anunțat deja intenția de a elimina complet gazele naturale din Rusia până în 2027.

Sancțiunile impuse de Statele Unite împotriva Gazprombank, ramura financiară a grupului, au un impact direct asupra situației financiare a Gazprom.

Recent, vineri, Washingtonul și Londra au impus sancțiuni asupra filialei sale petroliere, Gazprom Neft, o decizie pe care rușii o consideră „nejustificată și ilegitimă”.

Sancțiunile economice impuse Rusiei afectează și Ungaria. Budapesta, în căutare de aliați stratgici

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here