România și alte țări din Uniunea Europeană solicită blocului european interzicerea importurilor de gaz şi de gaz natural lichefiat (GNL) din Rusia, arată un document, în condiţiile în care Europa dezbate noi sancţiuni împotriva Moscovei din cauza războiului din Ucraina.
UE pregăteşte cel de-al 16-lea pachet de sancţiuni care vizează economia Rusiei, înainte de a se împlini trei ani de la invazia la scară largă a Moscovei în Ucraina, în februarie 2022.
Cele 10 ţări – România, Polonia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania şi Irlanda – doresc ca Europa să meargă mai departe şi să sancţioneze şi mai mult exporturile de combustibil ale Rusiei, pentru a reduce veniturile care îi alimentează războiul.
„Ca obiectiv final, este necesar să se interzică importul de gaz rusesc şi GNL cât mai curând posibil”, afirmă cele zece ţări în documentul comun consultat de Reuters. „O alternativă la interdicţia totală ar putea fi reducerea treptată a utilizării gazului rusesc şi a GNL, aşa cum a fost deja stabilit şi în foaia de parcurs RePowerEU”, se arată în document, referindu-se la obiectivul UE de a pune capăt utilizării combustibililor fosili din Rusia până în 2027.
UE a sancţionat deja importurile maritime de petrol din Rusia, dar până în prezent nu a interzis importurile de gaze de la Moscova, deoarece unele ţări UE continuă să se bazeze pe acestea.
Cele 10 ţări afirmă că ar trebui, de asemenea, să li se interzică petrolierelor ruseşti care transportă GNL să acosteze în interiorul UE.
Comisia Europeană elaborează un plan mai detaliat pentru a reduce şi mai mult dependenţa de energia rusească. Sancţiunile – cea mai directă modalitate de a întrerupe importurile de combustibil rusesc – ar necesita aprobarea unanimă a tuturor ţărilor UE.