DIICOT a dezvăluit, marți, detalii înfiorătoare despre situația din centrele pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş. Pe lângă relatările despre condițiile inumane în care erau ținuți micuți, apar inclusiv acuzații de trafic de minori. Există suspiciuni că micuții erau luaţi cu forţa din familii şi duşi în centre pentru a se primi finanţare pentru ei.
DIICO a precizat că a deschis, încă din decembrie 2024, un dosar de cercetare penală în cazul centrelor pentru copii cu dizabilităţi din Târgu Mureş, fiind vizată inclusiv infracţiunea de trafic de minori. Există suspiciuni că micuţii erau luaţi cu forţa din familii şi duşi în centre pentru a se primi finanţare pentru ei.
”Pe rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Târgu Mureş a fost înregistrată la data de 20 decembrie 2024 o cauză penală urmare a unei sesizări formulată de Fundaţia Centrul de Resurse Juridice, în care se efectuează cercetări cu privire la faptele de trafic de minori, abuz în serviciu, rele tratamente aplicate minorilor şi constituirea unui grup infracţional organizat”, a anunţat, marţi, DIICOT.
Procurorii precizează că urmărirea penală se desfăşoară in rem.
”Această etapă a procesului penal nu semnifică formularea unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci instituie cadrul procesual necesar strângerii probelor pentru stabilirea corectă şi completă a stării de fapt care să permită adoptarea în cauză a unei soluţii legale şi temeinice”, au mai transmis procurorii.
Există suspiciuni că micuţii erau luaţi cu forţa din familii şi duşi în centre pentru a se primi finanţare pentru ei.
În weekend, Centrul de Resurse Juridice a anunţat, într-un comunicat de presă, că a sesizat încă din 2024 procurorii din cadrul DIICOT Structura Teritorială Târgu Mureş în legătură cu problemele identificate ăn cele patru centre din Târgu Mureş şi a anunţat că va face noi sesizari, inclusiv la Parchetul General.
De asemenea, organizaţia a cerut ”intervenţia de îndată a tuturor instituţiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, şi Ministerul Sănătăţii”.
În cele patru centre sunt cazați 63 de copii cu dizabilități, deși capacitatea maximă a acestora este de doar 51 de locuri. Niciuna dintre locații nu deține autorizație de funcționare, iar condițiile de trai sunt deplorabile – saltele îmbrăcate în plastic, paturi nepotrivite, camere fără uși sau încuiate cu zăvoare, precum și supraaglomerare.
Copiii sunt malnutriți, iar starea lor generală este grav afectată. CRJ a anunțat că va sesiza Parchetul General și solicită intervenția urgentă a autorităților competente.