Semințele care ajută la prevenirea diabetului și a hipertensiunii arteriale. Ce se întâmplă dacă manânci frecvent semințe de floarea-soarelui

Unul dintre efectele dăunătoare ale consumului excesiv de semințe de floarea soarelui se referă la sănătatea danturii. Persoanele care mănâncă semințe în mod frecvent și în cantități mari pot dezvolta probleme dentare, cum ar fi fisuri sau carii, din cauza presiunii constante exercitate asupra dinților în timpul mestecării semințelor. În plus, smalțul dinților se poate subția sau crăpa.

Pentru a evita aceste probleme dentare, este recomandat ca semințele de floarea soarelui să fie consumate cu moderație și să se opteze pentru variante neprăjite și decojite.

Semințele de floarea soarelui sunt de obicei prăjite în ulei încins și presărate cu sare, dar acest lucru poate genera efecte negative asupra sănătății. Prăjirea acestora la temperaturi ridicate determină formarea de compuși toxici și cancerigeni, în urma dezvoltării anumitor substanțe în uleiurile din compoziție.

De asemenea, consumul semințelor de floarea-soarelui prăjite în exces poate conduce la creșterea hipertensiunii arteriale și implicit la apariția problemelor sistemului cardiovascular. Hipertensiunea arterială este un factor de risc major pentru afecțiuni precum bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale.

Principalii nutrienți ai semințelor de floarea soarelui

Din punct de vedere nutrițional, semințele de floarea-soarelui aparțin grupului de nuci, caracterizate prin conținutul lor caloric, densitatea nutrițională mare și aportul lor de grăsimi, proteine ​​și minerale sănătoase.

Potrivit experilor, sunt un aliment hipergras, foarte bogat în minerale și cu unele vitamine. Fiecare 100 de grame de semințe furnizează aproape 50 de grame de grăsimi, 9 grame de carbohidrați și 23 de grame de proteine. Pe de altă parte, aportul său de fibre este mai mult decât interesant: 11,5 grame la 100 de grame de semințe.

Se recomanda ca semintele de floarea-soarelui sa fie consumate cu moderatie, deoarece au aport caloric ridicat si pot duce la cresterea in greutate. Unele persoane pot prezenta sensibilitate la aceste seminte si exista posibilitatea sa aiba reactii alergice la ele, astfel ca se recomanda sa le evite. Versiunile cu sare adaugata le sunt contraindicate persoanelor care urmeaza un regim fara sare.

Ce trebuie să consumi dacă suferi de varice. Fluidizează sângele și împiedică formarea cheagurilorBeneficiile semintelor de floarea-soarelui

Proprietatile antioxidante: consumul de seminte de floarea-soarelui asigura un aport crescut de antioxidanti naturali, care lupta impotriva radicalilor liberi si reduc, astfel, riscul de boli cronice. 

Proprietatile antimicrobiene: metabolitii secundari din frunzele si radacina plantei prezinta si activitate antimicrobiana, chiar si impotriva agentilor etiologici ai infectiilor cu transmitere sexuala. 

Efectele antidiabetice: consumul de seminte de floarea-soarelui poate avea chiar si potentialul de a preveni diabetul, ca urmare a faptului ca antioxidantii naturali si antiglicativii prezenti in aceasta planta elimina speciile reactive de oxigen care induc diferite cai biochimice asociate de obicei cu aparitia diabetului si complicatiilor acestuia. Cinarina, un compus care se poate gasi in seminte de floarea-soarelui, actioneaza prin scaderea colesterolului si trigliceridelor.

Proprietatile antihipertensive: peptidele bioactive din seminte de floarea-soarelui pot chiar sa actioneze prin inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei I, putand sa amelioreze si, dupa caz, sa trateze hipertensiunea arteriala, dacă acestea nu sunt sărate, susțin specialiștii.

De ce trebuie aerisită frecvent locuința în sezonul rece. Ce se întâmplă în caz contrar 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here