Microbiomul vaginal are în special bacterii Lactobacillus, care mențin un mediu acid, respectiv un pH de 3,5-4,5. Bacteriile Lactobacillus produc acid lactic și alte substanțe care opresc creșterea și dezvoltarea bacteriilor patogene. În acest fel se menține un echilibru sănătos, se previn infecțiile și se promovează procesele de reproducere. Sănătatea reproductivă a femeilor poate influența succesul tratamentului de fertilizare in vitro (FIV). 

Fertilitatea la femei poate fi afectată de disbioză – un dezechilibru care duce la infecții precum vaginoza bacteriană. Disbioza creează un mediu ostil și reduce șansele de concepție.

Microbiomul vaginal sănătos este esențial pentru femeile care vor să facă un tratament FIV, sau care își doresc o sarcină. Un microbiom vaginal sănătos se poate obține prin aportul de prebiotice și probiotice cu tulpini de Lactobacillus. O dietă echilibrată și un stil de viață echilibrat poate ajuta în acest sens. De asemenea, contează și evitarea consumului exagerat de antibiotice.    

Cercetătorii au descoperit și faptul că probioticele reduc anumite simptome asociate sarcinii, precum: constipația, stările de greață și vărsături. Unele femei suferă mai mult de tulburări digestive în timpul sarcinii și probabil asta se poate rezolva prin echilibrarea microbiomului intestinal.

Stările de greață și vărsături apar la aproximativ 85% dintre femeile însărcinate și afectează calitatea vieții acestora, îndeosebi în stadiile incipiente. Pe parcursul sarcinii, starea hormonală a femeii se modifică. În timpul sarcinii crește nivelul de estrogen și progesteron, iar asta produce modificări ale microbiomului intestinal, care poate afecta funcțiile sistemului digestiv. Drept urmare, apar simptome de greață, vărsături și constipație.

Suplimentele de probiotice (cu Lactobacillus) au efect bun asupra funcționării tractului gastrointestinal în timpul sarcinii. Acestea reduc greața, vărsăturile, oboseala, combat constipația, îmbunătățesc pofta de mâncare și calitatea vieții.

Beneficiile unui microbiom vaginal sănătos

Un microbiom vaginal sănătos oferă mari beneficii pentru sănătatea reproductivă:

Interacționează cu sistemul endocrin și ajută la menținerea echilibrului hormonal; progesteronul și estrogenul pot influența ciclurile menstruale și ovulațiaProtejează în mod natural împotriva infecțiilor care produc inflamații și leziuni asupra organelor de reproducere; unele infecții sunt asociate cu boli inflamatorii pelvine care afectează fertilitatea și pot duce la naștere prematurăInfluențează motilitatea și supraviețuirea spermatozoizilor.

Ratele de succes FIV sunt destul de mari la o clinică din București specializată în tratamentul infertilității. Astăzi, probabilitatea de a rămâne însărcinată într-un ciclu de program FIV poate ajunge pănă la 40-45%. Probabilitatea de succes depinde de mai mulți factori, precum: vârsta femeii, cauzele infertilității, bolile ginecologice și extragenitale concomitente, diferite traume psihologice.

Cu cât femeia este mai în vârstă, cu atât șansele de succes FIV sunt mai mici. Asta înseamnă, că decizia de a avea un copil nu ar trebui amânată pentru mai târziu, pe motive diferite care au legătură cu familia sau cariera.

Cum contribuie microbiomul vaginal sănătos la succesul FIV?

Femeile care fac FIV și au un microbiom vaginal sănătos pot avea mai multe șanse de a concepe o sarcină. Prezența bacteriilor patogene pot duce la disbioză, care este asociată cu rate mai mici de succes FIV și cu rate mai mari de avort spontan.

Un microbiom dezechilibrat, cu disbioză vaginală poate duce la inflamație cronică. Aceasta este ascociată cu diferite probleme de sănătate, precum: boala inflamatorie pelvină, afecțiuni vaginale diverse, vaginită aerobă, candidoză vaginală. Una dintre cele mai frecvente afecțiuni asociate cu disbioza este vaginita bacteriană. Ea apare la aproximativ 20% din femeile aflate la vârsta reproductivă.

Microbiomul vaginal menține un mediu echilibrat care previne infecțiile și susține calitatea spermei. El se constituie în prima linie de apărare împotriva infecțiilor. Bacteriile de tip Lactobacillus produc acid lactic, peroxid de hidrogen cu proprietăți antimicrobiene. În acest fel, se previn infecțiile urogenitale, scade riscul de infecții urinare recurente și de boli cu transmitere sexuală.

Un microbiom bogat în specii de Lactobacillus a fost asociat cu rate mai mari de implantare și cu succesul FIV. Microbiomul vaginal echilibrat este foarte important și în procesul de implantare cu succes a embrionilor în FIV.

La clinicile de fertilitate și embriologie, înainte de începerea procedurii FIV se fac controale ginecologice, pentru depistarea disbiozei și tratarea ei în stadiul incipient. În acest fel se îmbunătățesc șansele de obținere a unui rezultat pozitiv prin tratamentul FIV.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here