Tortul Doboș, cu glazura simplă din zahăr caramelizat, cu gustul intens de cacao al cremoasei umpluturi, dar și prin construcția în straturi, a cucerit degustătorii și a devenit una dintre cele mai populare prăjituri în întreaga Europă, cu predilecție în zona de influență a fostului Imperiu austro-ungar. Iată și rețeta din perioada de glorie a renumitului tort, de la începutul secolului trecut. Tortul Doboș, în maghiară Dobostorta, în germană Dobostorte, în bavareză Dobos-Duatn, în poloneză Tort Dobosza, în sîrbo-croată, cehă, slovacă Doboš torta este o foarte apreciată prăjitură, în tot spațiul Mitteleuropean., notează transilvanistul Tudor Duică. Creatorul prăjiturii a fost cofetarul maghiar Dobos C. József (născut în 18 ianuarie 1847), un celebru cofetar din Pesta, în anul 1884. Scopul său a fost să creeze o prăjitură care să poată fi mîncată și savurată mult timp, chiar și cu tehnicile de răcire precare ale vremii. Iată și o rețetă “clasică”, extrasă din caietul străbunicii. sursă: Claudia Bolba Din 2019, Dobostorta a devenit oficial un Hungarikum, cel mai prestigios titlu în clasificarea produselor de apartenenţă maghiară. Oficial sînt doar 70 de produse în această listă.