Teorie demonstrată! Hominini, stărmoșii actualilor europeni, au lăsat cele mai vechi urme pe meleagurile patriei noastre.
Primul care a teoritizat asupra prezenței unor hominini vechi de circa 2 milioane de ani pe teritoriul României a fost Constantin S. Nicolăescu-Plopșor, un pionier al arheologiei preistorice din țara noastră, în anii 1960.
O analiza recentă asupra fosilelor descoperite pe atunci la Valea lui Grăunceanu, în Bugiulești, județul Vâlcea, a confirmat vechimea strămoșilor omenirii pe teritoriul României în urmă cu cel puțin 1,95 de milioane de ani, potrivit studiului publicat de Nature Communications.
Studiul a fost realizat de o echipă internațională de cercetători din SUA, Marea Britanie, Australia, Suedia, România și Republica Moldova, iar fosilele descoperite în urmă cu peste 60 de ani au fost datate cu uraniu-plumb.
Teoria arheologului român Nicolăescu-Plopșor nu a fost luată în serios la momentul publicării, dar a rezistat timpului.
Pe lângă descoperirea din România, cele mai vechi urme de locuire a homininilor din Eurasia sunt datate la o vechime de 1,80 milioane de ani și au fost descoperite în Georgia.
„Chiar dacă avem urme ale prezenței unor primate inteligente pe teritoriul României sau în alte puncte din Eurasia de acum cel puțin 2 milioane de ani, asta nu înseamnă că putem vorbi despre valuri susținute de migrație. Mult mai probabil, avem de a face cu grupuri efemere, care urmau turmele de animale și care, la un moment dat, dispăreau. Despre o colonizare de facto a Europei se poate vorbi mult mai târziu. Un astfel de moment putem spune că a avut loc acum circa 400.000 de ani, poate chiar mai devreme”, a explicat Adrian Doboș, arheolog specialist în perioada paleoliticului inferior și unul dintre autorii studiului publicat în revista Nature Communications.