Senzația de arsură după ce ai consumat alimente mult prea picante creează o stare de disconfort care te-ar putea face să regreți că ai ales astfel de preparate. Gustul picant este bun, este atractiv, e ceva ce trebuie să încerci, dar înainte de a face asta află cum să scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea picant. 

În ultimul timp se consumă din ce în ce mai multe alimente picante. Acestea sunt adesea incluse inclusiv în burgeri, sosuri, în dressing-urile salatelor sau chiar și în smoothie-uri sau deserturi. Adesea se spune despre alimentele picante că ajută la slăbire și că dau un boost metabolismului pentru a arde mai ușor caloriile.

Cum să scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea picant

Cu toate acestea, alimentele picante pot afecta receptorii de durere din cavitatea bucală, provocând senzația de „fierbinte” și iritație. Pentru că de multe ori compusul activ din alimentele picante este solubil în grăsimi și nu în apă, metodele eficiente de calmare a arsurii trebuie să țină cont de această proprietate.

Printre cele mai frecvente metode de calmare a senzației de arsură sunt produsele lactate. Acestea sunt cunoscute pentru că ajută la diminuarea senzației. Laptele și alte produse lactate, precum iaurtul sau brânza, sunt printre cele mai eficiente metode de a reduce senzația de arsură. O proteină care se regăsește în astfel de produse, cazeina, acționează prin îndepărtarea moleculelor ce dau senzația de iuțeală din receptorii nervoși.

Pe lângă produsele lactate, mai există și alte metode care fac parte din lista cu metode despre cum să scapi de iuțeală dacă ai mâncat prea picant.

Băuturile acide

Sucul de lămâie, sucul de roșii sau oțetul diluat pot reduce rapid disconfortul cauzat de alimentele picante. Aciditatea acestor băuturi modifică pH-ul din gură și poate diminua senzația de arsură.

Alimente care sunt bogate în amidon

Pe lângă multe alte beneficii pe care le au pentru sănătatea organismului, alimentele care sunt bogate în amidon pot acționa ca un burete, absorbând uleiurile picante și reducând intensitatea arsurii. Printre cele mai populare sunt pâinea, orezul sau cartofii. Pentru o reducere rapidă a senzației de iuțeală din cavitatea bucală, mestecă repede o felie de pâine.

Zahărul și mierea

Specialiștii în alimentație spun că o linguriță de miere poate ajuta la reducerea arsurii. Textura vâscoasă a mierii formează un strat protector peste receptorii din gură, ceea ce duce la neutralizarea senzației de arsură. Zahărul poate ajuta de asemenea la reducerea disconfortului.

Citeștește continuarea aici

Ce spune viteza de mers despre starea ta de sănătate. Ce înseamnă un ritm lent

 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here