Bullying-ul a devenit una dintre cele mai frecvente și grave forme de agresiune în rândul copiilor și adolescenților, în special în școli. Specialiștii avertizează că, dacă nu este combătut din timp, acest fenomen poate duce la probleme emoționale, psihologice și sociale persistente până la vârsta adultă. Copiii agresați riscă depresie și abandon școlar
Pentru a preveni astfel de situații în fiecare școală a fost înființată, în teorie, o comisie anti-bullying, formată din consilierul școlar și cadrele didactice. Rolul consilierului, în colaborare cu dirigintele, este esențial pentru a identifica la timp atât victimele, cât și agresorii, și pentru a le oferi sprijinul necesar.
Specialiștii subliniază că agresorii provin adesea din medii familiale cu probleme, caracterizate de neglijență, abuz sau lipsă de supraveghere.
Copiii care devin victime ale bullying-ului se confruntă frecvent cu pierderea încrederii în sine. Victimele pot dezvolta anxietate, depresie și alte probleme care le afectează performanța școlară și viața de zi cu zi.