Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția asupra unei boli mortale, care a făcut ravagii în Africa și care acum își face simțită prezența și în Europa. Această afecțiune, deosebit de contagioasă și periculoasă, ar putea ajunge în România prin intermediul persoanelor nevaccinate, în special cele care vin din Ucraina.
„Îngerul morții copiilor se întoarce. Nu este o glumă sau o metaforă. Este realitatea. Difteria, supranumită < îngerul morții copiilor prin sufocare > s-a întors. Boala considerată practic absentă din țările UE lovește din nou. Un băiat de 10 ani, anterior sănătos, DAR nevaccinat, din Germania, a murit la Berlin, acum câteva zile, după ce s-a îmbolnăvit de difterie în urmă cu 3 luni. În Germania au mai murit de complicații ale difteriei și 2 adulți în ultimul an. Tot nevaccinați. Și nu e un accident izolat. În Africa de Sud anul trecut au fost raportate peste 20 de infecții cu agentul patogen al difteriei (Corynebacterium, tulpini toxigene), din care 5 au murit”, scrie dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook.
Dr. Craiu atrage atenția că difteria poate ajunge în România prin intermediul unor persoane nevaccinate, venite din Ucraina. „Aceasta e aproape de noi și milioane de cetățeni ucrainieni au trecut prin țara noastră. Un numar mult mai mic de persoane care au fugit din calea războiului au rămas aici. Chiar înainte de pandemie, CNSCBT (Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile) avertiza cele șapte județe de la granița cu Ucraina că în această zonă au reapărut cazurile de difterie. Și în România au existat emoții, dar a fost alarmă falsă”, susține dr. Craiu.
Ce boală se vede pe chipul Mona Lisei? Medicii au analizat trăsăturile și au dat verdictul
În consecință, medicul pediatru recomandă părinților să se uite în carnetul de vaccinare al copiilor.
„Până să zicem că am scăpat e bine să ne uităm în carnetul de vaccinare al copiilor noștri. Dacă este schema incompletă pentru Diftero-Tetano-Pertussis ar trebui discutat cu medicul de familie despre recuperarea vaccinării. Nu vreți să știți cum arată 50.000 de decese prin difterie la copil!!! Căci așa era, în fiecare an, înainte de al 2-lea război mondial, când nu exista vaccinul DTP”, concluzionează dr. Mihai Craiu.