În universul culinar românesc, plăcintele la tigaie cu brânză sau magiun ocupă un loc deosebit, fiind un deliciu îndrăgit de generații întregi. Adi Hădean, cunoscut pentru pasiunea sa pentru gastronomie și talentul său de a transforma rețetele tradiționale în adevărate opere de artă, ne împărtășește astăzi o rețetă specială. Folosind o tehnică specială, el reînvie gustul autentic al plăcintelor, aducându-le la viață într-un mod inedit.   

Pentru majoritatea gospodinelor, frământarea aluatului este adesea considerată partea cea mai puțin distractivă din procesul de gătit, fiind uneori o adevărată provocare. Din fericire, chef Adi Hădean vine în întâmpinarea acestor temeri:

 „Vin cu o metodă de a evita majoritatea dezastrelor care pot interveni între un începător și aluatul său”, spune cunoscutul bucătar.

Pentru a începe, chef Adi Hădean sugerează să dizolvi 10 grame de drojdie proaspătă în 100 de mililitri de lapte, adăugând o linguriță de zahăr. Lasă amestecul să stea timp de 10 minute. Între timp, cerne 600 de grame de făină 000 într-un bol adânc și adaugă drojdia pregătită. Presară peste făină câteva pișcături de sare grunjoasă și toarnă 50 de mililitri de ulei, conform indicațiilor chef-ului Hădean de pe blogul său.

Peste făină, toarnă 250 de mililitri de apă călduță și începe să amesteci cu o lingură de lemn, având grijă să obții o compoziție mai subțire, dar nu la fel de fluidă ca cea pentru clătite.

Bate aluatul cu lingura de lemn timp de 6-7 minute. Apoi, acoperă-l cu un prosop și lasă-l la dospit până își dublează volumul, ceea ce ar dura aproximativ 50 de minute într-un loc cald, ferit de curenți de aer.

Cât timp mai este bun de consumat laptele, după data de expirare. Ponturi de la nutriționiști

„Iată, ai făcut un aluat fără să te murdărești pe mâini, fără să frămânți o oră!”, susține chef Hădean.

Urmează pregătirea umpluturii: la 200 de grame de brânză de burduf pune 60 de grame de smântână și o lingură de cozi de arpagic tocate. Pot fi cozi de ceapă verde. Poți pune și mărar. 

Apoi, ia o lingură de aluat și pune-o peste blatul acoperit de făină. Întinde aluatul cu mâna dată prin făină. „Nu-i bai dacă nu-ți iese perfect rotund sau dacă se rupe pe alocuri. Pune o linguriță (plină) de umplutură în mijlocul foii”, spune bucătarul.

Adună aluatul dinspre margini spre centru, apoi presară făină peste plăcintă. 

Dacă vrei, poți întinde plăcinta cât tigaia, chiar și după ce ai pus-o la fript (în primele 10 secunde). 

„După ce le frigi, lasă-le sub un ștergar, măcar 20 de minute. Se înmoaie fain și se răcesc ușor. Dacă le pui sub capac sau farfurie, se înmoaie prea tare și se umezesc de la aburi. Cele cu brânză merg cu iaurt, a doua zi, la micul dejun. Cele cu magiun, merg bine cu lapte”, suține Adi Hădean.

Pâine sau mămăligă: Care este mai bună, de fapt. Un specialist a tranșat subiectul

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here