Jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova consideră, în contniate, că limba lor maternă este “moldoveneasca”, în timp ce mai ăuțin de o treime declarat că româna este limba lor maternă. Chiar și așa, față de recensământul din 2014, studiul din 2024 arată o creștere a celor care spuns că vorbesc limba română și a scăzut numprul vorbitiroilor de “moldovenească”. 

Potrivit datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică, limba româna a fost declarată limbă maternă de 31,3% dintre locuitori, față de 23,3%, la recensământul din 2014. 49,2% din respondenți au declarat că vorbesc „limba moldovenească”, în scădere cu 7,8%, comparativ cu recensământul din 2014, scrie Agora.md.

11,1% dintre cetățenii Republicii Moldova au declarat rusa drept limbă maternă, găgăuza este vorbită de 3,8%, iar ucraineana este limbă maternă pentru 2,9% dintre rezidenții.

De menționat că în 2023 limba română a devenit, oficial, limbă de stat în R. Moldova, înlocuind sintagma “limba moldovenească”, o formulă de mascare a identități naționale inventată în perioada sovietică.

Datele preliminare arată că, în ceea ce privește structura etnică, 77,2% dintre locuitori se declară moldoveni, iar 7,9% se consideră români.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here