Sfaturi importante ca trandafirul tău japonez să înflorească. Iată cum trebuie să-l îngrijești în mod corect.
AmplasareaTrandafirul japonez fiind o plantă tropicală are nevoie de multă lumină și poate mai important decât atât multă căldură! Pentru o înflorire continuă trebuie să aibă câteva ore cu soare direct în fiecare zi. Așa că o expoziție sudică sau vestică ar rezolva complet această condiție. În timpul verii este recomandat să protejezi rădăcinile de căldura excesivă, prin acoperirea ghiveciului cu plante mai mici de înălțime.
UdareaSolul pentru Hibiscus este bine să-l lași să se usuce între două udări. În acest fel vei evita putrezirea rădăcinilor. Ai grijă să nu lași mai mult de 30 minute apa în farfurioară, deoarece nu-i place fenomenul de picioare reci. Iar în timpul iernii specialiștii recomandă să să uzi mereu cu apă calduță și nu cu apă rece.
FertilizareaPentru o înflorire de vis este recomandată o fertilizare săptămânală în perioada de creștere, adică martie-octombrie. Un plan de succces este de 9 săptămâni fertilizare prin udare și 2 săptămâni pauză. Ai grijă să nu fertilizezi plantele atunci când pământul este uscat deoarece ai putea vătăma rădăcinile și planta să moară. Alege un îngrășământ cu o valoare a fosforului cât mai scăzută : N (azot) 20: P (fosfor) 5: K (potasiu)14. Dacă îi vei da prea mult fosfor vei vedea că vor apărea multe frunze fine și doar câteva flori.
SolulHibiscusul iubește solurile argiloase, dar nu prea grele. Un sol ideal pentru el ar trebui să conțină circa 1/3 turbă grosier ă, 1/3 compost menajer și 1/3 de gunoi de grajd bine fermentat (vaca), amestecat cu vermiculit și nisip. Solul în principal trebuie să fie mai aspru și nu compus eminamente din turbă.
Planta pe care trebuie să o ai în casă. Purifică aerul din locuință
TundereaUn aspect esențial în buna dezvoltare a trandafirului chinezesc este tăierea. Cel mai bun moment pentru această operație este august-octombrie. Tunderea se face nu numai pentru a obține o plantă armonioasă ci și pentru a stimula formarea de noi lăstari, respectiv de mai mulți boboci, deoarece hibiscusul înflorește numai pe lăstarii tineri.
Înainte de a începe tăierea este bine să alegi 3-4 ramuri principale, robuste și cu poziție verticală, de pe care să elimini complet toți lăstarii cu creștere slabă sau cu orientare spre interior. Iar pe cele de folos în coronamentul plantei îți recomand să le reduci la 1/3 din lungimea lor. Atunci când iei decizia de a tunde drastic planta să știi că este bine să echilibrezi partea aeriana cu partea subterană. Adică să intervii prin tăieri de scurtare și la nivelul rădăcinilor. Atenție! Niciodată nu trebuie să tai mai mult de 1/3 din masa rădăcinilor.
DăunătoriCei mai de temut dăunători pentru hibiscus sunt păianjenii roșii cunoscuți și sub denumirea de acarieni. În asemenea se recomandă să folosești insecticide de contact, ele fiind singurele care te vor salva într-o asemenea situație.