Un nou proces de răsunet este pe cale să se termine „cum trebuie”. Mega dosarul șpăgilor de la RAR Vaslui este pe cale să ajungă într-un raft prăfuit. Asta pentru că, rând pe rând, judecătorii Tribunalului Vaslui se abțin sau sunt recuzați.
Deocamdată, judecătorul CCC a fost recuzat și alți doi s-au abținut de la a judeca această cauză. Pe lângă aceștia, alți trei inculpați au scăpat cu pedepse cu suspendarea după ce au ales să beneficieze de acordul de recunoaștere.
În cazul acestora, instanța a decis închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității. Întreaga poveste a început în aprilie 2021, odată cu descinderile procurorilor DNA și, conform acestora, Verman Ionuț a fost cel care ar fi inițiat constituirea unui grup infracțional organizat care avea ca scop efectuarea de inspecții ITP nereale autovehiculelor care, de multe ori, nici nu se prezentau în stații.
Verman ar fi impus tarifele care urmau a fi plătite cu titlu de mită, indicând totodată persoanele de la care urmează a fi pretinse sume de bani, precum și persoanele pentru care activitatea se efectua gratuit și ar fi stabilit cum se împărțeau banii.
Concret, acesta stabilea cât revenea fiecărui membru al grupului, precum și reprezentantului RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian, cel care asigura protecția grupului infracțional organizat, prin aceea că nu lua măsurile legale față de neregulile constatate în cadrul stației, referitoare la modalitatea nelegală de înscriere în fals a inspecțiilor tehnice periodice.
Ceilalți inculpați aveau roluri clar stabilite în relația cu clienții care urmăreau să rezolve înscrierea unei inspecții tehnice periodice, fără prezentarea vehiculelor. De regulă, se percepeau câte 250 de lei pentru vehicule aflate în țară și 150 de euro pentru vehicule care nu se aflau țară. În plus, inspectorii de specialitate din cadrul RAR Vaslui, inculpatul Ursache Marian (în perioada august 2020 – aprilie 2021) și inculpatul Săndulescu Doru (în perioada august 2020 – decembrie 2020) ar fi asigurat sprijin pentru activitățile infracționale descrise, în schimbul banilor primiți, direct sau indirect, de la inspectorii tehnici din cadrul stației ITP din Bârlad.
Sumele de bani ar fi fost în cuantum de 100 de euro și ar fi fost remise periodic (aproximativ de două ori pe săptămână) fiecăruia dintre inspectorii menționați, cu ocazia deplasărilor acestora în teren. În acest sens, ei nu ar fi luat măsurile legale de sancționare și ar fi oferit membrilor grupării date referitoare la activitățile de control desfășurate pentru ca aceștia să-și poată lua măsuri de precauție.