Deși stau pe un uriaș zăcământ de gaze, sute de localnici dintr-un sat din Buzău se chinuie încă să-și încălzească locuințele cu lemne. Zăcământul de la Caragele este cel mai mare de acest tip din România și reprezintă peste 7% din producția de gaz a României, spun autoritățile.  

„Unde sunt gazele? Pe scris? Sunt jos gazele?Sunt jos, dar dacă nu investești.”, spun oamenii.

Satul se află deasupra celui mai valoros zăcământ de gaze naturale din România. Extragerea a început în anul 2017, dar localnicii din zonă nu au avut încă acces la această resursă. Zăcământul a fost descoperit în anul 2013 și se întinde pe o suprafață foarte mare de teren.

„Scump domnule, 7 – 8 – 10, milioane, căruța. E foarte greu. Cheltuieli foarte mari. Ar fi bine dacă am avea gaze.”, spun sătenii.

Oamenii spun că au fost făcute promisiuni dar fără a se concretiza. În tot acest timp, localnicii se încălzesc tot la sobe cu lemne, ca pe vremuri. Iar cei mai săraci dintre ei adună crengi de la copacii uscați pentru a le pune pe foc.

„Transportul și tăierea… nu mai taie omul cum tăia pe timpuri la topor. Consumăm, v-am zis, 2 focuri, 4000, cu tăierile te ajunge la 5000 de lei.”, spune un buzoian.

Zăcământul de la Caragele se află sub mai multe localități din sud-estul județului Buzău. Însă, în satele de deasupra zăcământului, lipsesc micile conducte care ar putea aduce gazul la ușile gospodăriilor. Bătrânii și bolnavii sunt cei mai afectați. 

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here