România este o țară foarte bogată în pământuri rare. În urma cercetărilor și numeroaselor exploatări miniere, rezerve prețioase de materii prime critice au fost identificate în țara noastră. România bogată în pământuri rare și rezerve de minerale prețioase

 Resursele minerale din România au fost exploatate din cele mai vechi timpuri, iar în câteva locuri, precum Ruda – Brad sau Roșia Montană, mai pot fi văzute încă rămășițe ale fostelor mine antice de aur și argint din vremea romanilor. 

Aurul, argintul, sarea, fierul și cuprul au fost căutate din Antichitate, iar numeroase așezări miniere s-au dezvoltat începând din epoca medievală, în jurul unor zăcăminte bogate. Cele mai multe mine din România au fost închise în anii ‘90 și 2000 din motive economice.

Alături de minereurile metalice, mineralele industriale și resursele energetice, un interes major este reprezentat de rezervele de materii prime critice, identificate pe teritoriul țării noastre. De asemenea, în țara noastră au fost identificate și rezerve geologice cunoscute și cu posibilități de exploatare de nisipuri cuarțoase și grafit.

În ultimul deceniu, cercetătorii au publicat mai multe rapoarte cu privire la mineralele rare identificate la Grădiștea de Munte. Elementele din grupa pământurilor rare de la Grădiștea de Munte au fost descoperite și în nord, în Munții Sebeș, în urma unor foraje și lucrări miniere.

Pământurile rare sunt considerate extrem de importante în fabricarea a numeroase componente din industriile IT, a vehiculelor electrice și chiar în cea de apărare. Din anii ‘90, aproape 600 de exploatări miniere din România din 28 de județe au intrat în programele de închidere definitivă.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here