Alimente pline de E-uri și de zahăr, legume și fructe pline de pesticide, pui vopsiți în supermarketuri. Sunt doar câteva dintre produsele pe care le consumăm zilnic și care ne otrăvesc puțin câte puțin. România importă cantități mari de alimente, de multe ori de o calitate net inferioară produselor românești și cu un conținut ridicat de pesticide.  Legumele și fructe pline de pesticide. Cifrele dezastrului

Spanacul, varza, piersicile sau ardeiul gras sunt printre produsele care conțin o cantitate mare de pesticide care să le facă să reziste mai mult la raft. Consumate chiar și în cantități mici acestea pot afecta sănătatea.

„Sigur că și pesticidele au rolul lor până la o anumită doză de siguranță pentru a proteja de dăunători, dar se ajunge la o exagerare chiar și peste 200. În primul rând că afectează starea de sănătate și vorbim de la toxicitatea simplă care apare, de la timp îndelungat, cronică…asta înseamnă boală degenerativă, afectarea sistemului nervos, cancer…”, a declarat Dr. Lygia Alexandrescu, medic nutriționist.

Deși cunosc riscurile la care se expun, românii spun că oricum nu mai au încredere în alternativele sănătoase care le sunt recomandate.

„ – Și dacă îmi e teama ce să fac? Am altă alternativă?   – De obicei din piață, foarte rar din supermarketuri.   – Am acolo niște bătrânele pe care le știu de mulți ani.   – Și în care aveți încredere?   – Nu știu ce să zic…  – Sunt foarte atent de unde cumpăr, dar sunt aceleași peste tot.”, spun oamenii.

Specialiștii în alimentație recomandă diversificarea dar și o atenție deosebită asupra locului din care alegem să facem cumpărăturile.

„Este foarte importantă eticheta produsului, dar asta putem verifica în magazine și atât. Acolo pe orice produs scrie țara de proveniență a oricărui produs și stăm departe de tot ce e țară non UE pentru că asta înseamnă că nu e control în ceea ce privește pesticidele.”, a completat dr. Lygia Alexandrescu.

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here