Verdeața care conține cea mai mare cantitate de vitamina C și ajută la detoxifierea organismului. Proprietatile nutritive ale patrunjelului

Patrunjelul este o sursa excelenta de nutrienti esentiali, printre care:

Vitamina C – un antioxidant puternic care ajuta la protectia celulelor impotriva stresului oxidativ.Vitamina K – esentiala pentru coagularea sangelui si sanatatea oaselor.Vitamina A – benefica pentru sanatatea ochilor si a pielii.Minerale precum fier, zinc, calciu, magneziu, potasiu, fosfor si sodiu care sustin echilibrul electrolitic si metabolismul celular.Clorofila – compus cu puternice efecte detoxifiante.

Trebuie sa mai amintim ca patrunjelul este si o sursa buna de vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina, vitamina B6 si acid folic. De asemenea, poate fi o sursa foarte buna de compusi volatili, cum ar fi miristicina, limonen, eugenol si alfa-thujene. Frunzele sale contin energie, carbohidrati, grasimi si proteine, scrie Sfat Naturist.

Nu trebuie sa uitam nici de radacina de patrunjel care este si ea cunoscuta pentru continutul ridicat de vitamina C si fier si care poate fi gatita in moduri similare cu alte legume radacinoase, cum ar fi morcovii si napii.

Cel mai consumat lichid te poate deshidrata? Ce spun specialiștii despre băutura apreciată de toată lumeaCum ajuta patrunjelul la detoxifierea organismului?Sustine functia ficatului

Patrunjelul stimuleaza activitatea hepatica, facilitand eliminarea substantelor toxice din organism. Clorofila ajuta la neutralizarea metalelor grele si a toxinelor acumulate in ficat.

Detoxifierea rinichilor

Datorita efectului sau diuretic, patrunjelul ajuta la eliminarea excesului de lichide si a toxinelor prin urina, prevenind astfel formarea pietrelor la rinichi si reducand riscul infectiilor urinare. De exemplu, un studiu din 2017 a concluzionat ca „patrunjelul acționeaza ca medicament antiurolitiat prin scaderea excretiei urinare de calciu, cresterea pH-ului urinar, diereza, scaderea excretiei urinare de proteine ​​si prin activitatea sa nefroprotectiva”.

De asemenea, studiile arata ca patrunjelul poate ajuta si la ameliorarea balonarii, edemului sau retentiei de apa.

Efect antioxidant

Antioxidantii din patrunjel neutralizeaza radicalii liberi si reduc inflamatiile din organism, prevenind deteriorarea celulelor si imbatranirea prematura. De asemenea, un studiu a mai aratat ca apigenina, un antioxidant gasit in patrunjel și telina, poate avea un efect terapeutic asupra bolilor autoimune.

Sprijin pentru sistemul digestiv

Patrunjelul ajuta la reglarea tranzitului intestinal, stimuleaza digestia si reduce balonarea, contribuind astfel la eliminarea toxinelor din sistemul digestiv, conform unei analize din 2002 facute la Universitatea Americana din Beirut.

Cum putem consuma patrunjelul pentru detoxifiere?

Pentru a beneficia de efectele detoxifiante ale patrunjelului, acesta poate fi consumat in diverse moduri:

Suc de patrunjel – preparat cu apa, lamaie si ghimbir pentru un efect detoxifiant puternic.Ceai de patrunjel – benefic pentru eliminarea toxinelor prin urina.Salate si smoothie-uri – adaugat in preparate crude pentru un aport maxim de nutrienti.Infuzii si supe detoxifiante – combinat cu alte ingrediente sanatoase pentru sustinerea functiei hepatice si renale. 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here