Afecțiunile oncologice necesită o abordare multidisciplinară, iar tratamentul implică adesea mai multe modalități terapeutice, pentru a obține rezultate optime pe termen lung. Cele mai potrivite opțiuni de tratament pentru fiecare caz în parte sunt stabilite în comisia oncologică multidisciplinară, așa-numitul Tumor Board, pe baza protocoalelor moderne de tratament, ținând cont de toate particularitățile pacientului. 

“În prezența mai multor eventualități terapeutice, este foarte important ca primul pas terapeutic să fie cel corect. Acesta este și motivul pentru care decizia terapeutică se ia întotdeauna în chip multidisciplinar, în așa-zisele Tumor Board. Deciziile se iau pe baza unor ghiduri existente, acceptate, practic, către toată lumea, și la luarea deciziei participă mai multe specialități.

Este foarte important, în funcție de tipul de cancer, cu ce anume se începe. Dacă se începe cu chirurgie sau se începe cu chimioterapie sau se începe cu radioterapie. Și toate aceste decizii sunt strict în legătură cu stadiul de boală care trebuie foarte bine documentat.

Actualmente, nu mai este acceptabil ca, în momentul în care un pacient se adresează unui Tumor Board pentru adoptarea unei decizii terapeutice, pacientul să nu mai fie complet explorat, și se consideră eroare dacă explorările sunt ambigue, sunt formulate ambiguu. Prin urmare, în această decizie trebuie avută în vedere extrem de mare precizie.

Trebuie spus însă, în același timp, că evaluările preterapeutice pentru orice fel de cancer se bazează, pe lângă confirmarea histopatologică a cancerului, pe imagistică. Imagistica comportă în sine o mică variație. Nu este întotdeauna 100% superpozabilă pe realitate. Prin urmare, trebuie avut în vedere și acest mic amănunt”, spune Dr. Bogdan Marțian, șef Secția Chirurgie Generală, director medical Spitalul Clinic SANADOR.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

 

 

​ 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here