Praful saharian care a afectat arii largi din Europa, inclusiv din România, în cursul anului 2022, a conținut izotopi radioactivi, arată rezultatele unui studiu recent apărut într-o publicație științifică. Analizele arată că este vorba de rămășițe ale testelor nucleare din perioada Războiului Rece.
În urma furtunii din martie 2022, cercetătorii au colectat 53 de mostre de praf din diverse locații europene și au detectat prezența izotopilor radioactivi. Deși praful provenea din regiunea algeriană Regan, unde Franța efectuase teste nucleare, raportul izotopic al plutoniului nu corespundea cu cel așteptat de la bombele franceze, potrivit Science.org.
Analizele indica o origine din testele nucleare ale Statelor Unite și Uniunii Sovietice în perioada Războiului Rece. Aceste explozii au fost atât de puternice încât particulele radioactive au ajuns în atmosfera superioară și s-au răspândit pe întreaga planetă, inclusiv în Sahara.
Vestea bună este că nivelul de radioactivitate detectat în praful saharian care a ajuns în Europa în 2022 nu prezintă un risc semnificativ pentru sănătate, fiind cu mult sub limitele de siguranță și nu sunt semnificativ mai mari decât radiațiile naturale din sol.